Nå stiger nyboligsalget igjen: – Salgstallene gir håp om at vi har nådd bunnen

– Det er særlig småhusmarkedet rundt storbyene som har en positiv tendens i januar, opplyser Boligprodusentenes toppsjef Lars Jacob Hiim. NEF-sjef Carl O. Geving peker på en paradoksal effekt.
HÅPER BUNNEN ER NÅDD: administrerende direktør i Boligprodusentene, Lars Jacob Hiim | Foto: Skjermdump fra webcast
HÅPER BUNNEN ER NÅDD: administrerende direktør i Boligprodusentene, Lars Jacob Hiim | Foto: Skjermdump fra webcast

Salget av nye boliger i januar 2024 er 12 prosent over salget januar 2023, rapporterer Boligprodusentens forening. Det et for første gang på over to år det er en økning i salget av nyboliger.

– Salgstallene i januar gir håp om at vi har nådd bunnen på salg av nye boliger, sier administrerende direktør i Boligprodusentene, Lars Jacob Hiim, i en melding.

– Det er særlig småhusmarkedet rundt storbyene som har en positiv tendens i januar. Vi ser fortsatt fallende byggeaktivitet, igangsettingen faller med 17 prosent sammenlignet med januar 2023. Nyboligmarkedet er fortsatt på et historisk lavt nivå, og det blir en svært tøff vinter for bransjen, sier Hiim.

Etterlyser tiltak fra myndighetene

Han mener det fortsatt er behov for kraftfulle tiltak fra myndighetene for å bidra til boligforsyningen fremover. 

– Husbanken brukes nå aktivt, og har så langt i år mottatt søknader på 7,8 milliarder kroner til boligkvalitet, som tilsvarer nærmere 2400 boenheter. Husbanken er nå avgjørende for boligforsyningen, og vi er bekymret for at midlene blir oppbrukt før påske. Derfor er det behov for økte midler til Husbankenes låneordning til boligkvalitet, sier Hiim.

Geving peker på paradoksal effekt på boligprisene

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund er ute med en kommentar til dagens tall om nyboligmarkedet, hvor han peker på at renten har fått en paradoksal effekt på boligpriser: 

– Paradoksalt nok registrerer vi nytt press på boligprisene i flere regioner, og spesielt i byer som Bergen, Stavanger og Oslo. Selv om etterspørselen er svekket av høye renter, er tilbudssiden svekket enda mer. Boligprodusentenes statistikk viser en alvorlig akkumulert underdekning i markedet, og underdekningen kommer til å øke i lang tid fordi byggeaktiviteten er lav etter to år med svakt nyboligsalg, sier han i en pressemelding.

Når flere boligeiere sitter på gjerdet og færre flytter fra en brukt bolig til en nybygd bolig, hardner konkurransen mellom de som er i markedet for å kjøpe brukt bolig, påpeker Geving.

– Dermed kan prisene stige til tross for at renten er høy, sier han.

– Tallene er fortsatt lave

Sjefen for Norges Eiendomsmeglerforbund sier videre at utsikter til lavere renter påvirker salget av nye boliger positivt, men at tallene er fortsatt lave og at det er lang vei fra salg til igangsetting av boligbygging. 

– Lavere renter er den viktigste faktoren for å få nødvendig fart på boligproduksjonen og redusert underdekning av nye boliger, sier Geving.

Han sier at NEF har forståelse for at Norges Bank må gjøre vanskelige avveininger, men at de skulle ønske at det ble tatt større hensyn til de store ubalansene som oppstår med mangelfull boligforsyning og høye boligpriser.

Du finner alle tallene her

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo