Obos ut mot Enova-støtte: – Urimelig forskjellsbehandling

Konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj er «svært kritisk til måten Enova har skrudd sammen støtteordningen». Han mener den må endres.
KRITISK: Daniel Siraj er svært kritisk til «forskjellsbehandlingen» av private husholdninger og borettslag. | Foto: Trygve Indrelid
KRITISK: Daniel Siraj er svært kritisk til «forskjellsbehandlingen» av private husholdninger og borettslag. | Foto: Trygve Indrelid

– Hvorfor skal det være lettere å få støtte for privatpersoner med eget hus enn for de som bor i leilighet i borettslag og sameier? Det er helt urimelig - og urettferdig. Det gir ikke mening å gjøre det vanskeligere å få støtte til for eksempel solcelleanlegg i borettslag der slike tiltak virkelig vil monne, sier konsernsjef Daniel Siraj i Obos i en pressemelding.

Siraj er kritisk til at Enovas to støtteordninger, som skal bidra til at flere velger å sette inn energisparende tiltak i hus og leiligheter, «ikke likestiller boligeierne».

Han tilføyer:

– Vi vil likevel oppfordre borettslagene til å søke om støtte, og ber samtidig myndighetene endre ordningene slik at urettferdigheten blir fjernet.

Risikerer avslag på støtte

Mens støtten til energieffektiviserende tiltak til private husholdninger blir automatisk betalt når tiltakene er gjennomført, må borettslag og sameier søke om støtten «uten å vite om søknaden blir innvilget». Obos mener dermed styrene i borettslagene risikerer å ikke få støtte selvom tiltak som oppfyller kravene er gjennomført.

– Eiere av eneboliger vet altså at de får støtte, mens borettslagene bare kan håpe på det. Vi har flere eksempler på borettslag og sameier som har brukt flere titalls millioner på omfattende tiltak – uten å få en krone i støtte. Andre borettslag velger å droppe fornuftige og nødvendige tiltak, rett og slett fordi det blir for usikkert å sette i gang uten å vite hvor mye penger man har til rådighet. Det er en helt urimelig forskjellsbehandling, sier Siraj.

Trenger forutsigbarhet

Han mener det er et stort behov for å sette inn energisparende tiltak, og at samfunnsnytten av en effektiv og rettferdig støtterordning derfor er enorm.

– Da trenger vi ikke støtteordninger som skaper uforutsigbarhet, men effektive og rettferdige ordninger som gjør det lett for alle som eier bolig å sette inn smarte tiltak, sier Obos-sjefen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo