Øster Hus fyller 50 år – inviterer til gratiskonsert med Highasakite

For å feire 50-årsjubileet blar Øster Hus opp en halv million ekstra i forbindelse med sponsingen av festival. I tillegg har boligutvikleren opprettet et jubileumsfond.
TIL SANDNES: – De er blant Norges beste liveband, og vi håper på litt yngre folk. Morgendagens Blink-deltaker er tross alt også morgendagens hus-kunde. Så får de de gamle heller glede seg til festivalen neste år, sier Njål Østerhus. | Foto: Audun Braastad / NTB
TIL SANDNES: – De er blant Norges beste liveband, og vi håper på litt yngre folk. Morgendagens Blink-deltaker er tross alt også morgendagens hus-kunde. Så får de de gamle heller glede seg til festivalen neste år, sier Njål Østerhus. | Foto: Audun Braastad / NTB

Den største boligutvikleren i Rogaland, Øster Hus, fyller 50 år i juni. For å feire jubileet blar selskapet opp en halv million ekstra i forbindelse med sponsingen av Blink-festivalen i august, som Øster Hus har vært sponsor for i 19 år.

Øster Hus-eier Njål Østerhus bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at det blir gratiskonsert med Highasakite i Sandnes sentrum i forbindelse med festivalen. Han sier at festivalen blir større og dyrere enn noen gang.

– Det er kjekt å være med og bidra med boliger og arbeidsplasser. Men regionen vår trenger også kjekke opplevelser, sier Østerhus til avisen. 

Det er bakgrunnen for at Blinkfestivalen er valgt til markeringen av 50-årsjubileet.

Hvert år sponser Øster Hus den lokale idretten med 10 millioner kroner, men i år gis fem millioner bort til andre formål også, i form av et jubileumsfond. 100-200 organisasjoner har så langt søkt om støtte.

Synlig lokalt

Øster Hus har en sterk tilstedeværelse på Nord-Jæren, hvor selskapets logo dukker opp «over alt», på alt fra byggetomter og varebiler til klubbdrakter. Selskapet sponser blant annet Obos-liga-klubben Sandnes Ulf, som holder til på Øster Hus-Arena. Njål Østerhus ble selv styreformann i fotballklubben i 2023.

– Vi har sponset lokal bredde og toppidrett for 100 millioner de 10 siste årene. Vi har brukt mye ressurser på det, sa Østerhus til EiendomsWatch sent i høst.

Øster Hus opplevde en økning i salget på 40 prosent i fjor. I midten av februar meldte Aftenbladet at økningen så langt i år var på 50 prosent.

– Det er veldig kjekt å kunne melde om så gode tall når hele Norge ellers ikke selger boliger, sa Østerhus til avisen.

Strømlinjeformet

Da EiendomsWatch møtte administrerende direktør Arild Sie og eier og konsernsjef Njål Østerhus på selskapets nye hovedkontor i Sandnes sent i høst, kunne duoen fortelle om en salgsvekst på 35 prosent sammenlignet med fjoråret.

– I forhold til markedet er vi veldig fornøyd med salget, men vi opplever ikke markedet totalt sett som godt. Det er krevende, sa Sie.

En strømlinjeformet produksjon er blant vinneroppskriftene til den største boligbyggeren i Rogaland.

– Vi kjører som en produksjonsbedrift, produserer like mye uansett, og selger underveis. Når vi sier at vi bygger uansett, har vi et produksjonshjul som går hele tiden. Risikoen vil variere med hvor mye vi selger. Vi har råd til å sitte med en større ferdiggrad, sa Øster Hus-sjefen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

INVITERER TIL FEST: Arild Sie og Njål Østerhus, Øster Hus | Foto: Øystein Byberg / EiendomsWatch
INVITERER TIL FEST: Arild Sie og Njål Østerhus, Øster Hus | Foto: Øystein Byberg / EiendomsWatch

Pengemaskin

Det kreves kapital for å løfte prosjektene. Øster Hus har vært en lokal pengemaskin.

– De siste 10 årene har vi hatt en snittmargin på 12 prosent, sa Østerhus i høst.

– Forskjellen på oss og alle andre er kombinasjonen fokus på drift, 90 egne tømmermenn på produksjonslinjen og kapital til å løfte det opp og frem. Den er unik. Som regel har de med fokus på drift og tømmermenn ikke nok kapital, mens de som har kapital ikke er med på et så langsiktig og risikofylt prosjekt som å bygge. Vi får dette til å harmonere sammen, sier han.

Omsetningsøkningen på 40 prosent ble forklart slik:

– I fjor produserte vi en del for lager, da stiger ferdiggraden. Når den øker, øker omsetningen når disse boligene selges. Det som er bakeren, du får ikke solgt så mye når brødene er deig, det er når de er i butikken du får solgt, sa Østerhus. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo