Regjeringen fornyer leiemarkedspolitikken, men Norsk Eiendom er skuffet

– Leiemarkedet har fått for lite oppmerksomhet, innrømmer statsråd Erling Sande. Norsk Eiendom er skuffet over at det ikke legges til rette for bedre rammevilkår for profesjonelle utleiere.
BOLIGMELDING Kommunal- og distriktsminister Erling Sande, her sammen med Tone Tellevik Dahl i Norsk Eiendom, som er skeptisk til budskapet om leiemarkedet. | Foto: NTB. Collage: EiendomsWatch
BOLIGMELDING Kommunal- og distriktsminister Erling Sande, her sammen med Tone Tellevik Dahl i Norsk Eiendom, som er skeptisk til budskapet om leiemarkedet. | Foto: NTB. Collage: EiendomsWatch

«Mange leietakere er fornøyde med leieforholdet sitt. Samtidig har presset på leiemarkedet vært høyt, og de siste to årene spesielt høyt blant annet som følge av at vi har tatt imot mange flyktninger fra Ukraina. Leieprisene har økt kraftig, og mange opplever det utfordrende å finne et trygt og godt sted å leie til en akseptabel pris», skriver Kommunal- og distriktsdepartementet i en pressemelding i forbindelse med fremleggelsen av sin boligmelding.

– Leiemarkedet har fått for lite oppmerksomhet gjennom mange år. For å bidra til et trygt og forutsigbart leiemarked fornyer regjeringen leiemarkedspolitikken, sier kommunal- og distriktsminister Erling Sande.

Regjeringen har fire mål for leiemarkedet: trygge leieforhold, et tilstrekkelig tilbud av utleieboliger, solid kunnskap om leiemarkedet og en bærekraftig kommunal utleiesektor.

– Vi vil foreslå endringer som gjør ordningen for husbanklån til utleieboliger bedre. Vi vil øke bruken av tildelingsavtaler, slik at kommunen får flere utleieboliger, vi vil redusere antallet konflikter gjennom et effektivt og kompetent husleietvistutvalg og Husbanken skal få en nasjonal fagrolle for leiemarkedet, som vil komme både myndighetene og kommunene til gode, sier statsråden.

Norsk Eiendom er skuffet over at det ikke legges til rette for bedre rammevilkår for profesjonelle utleiere. 

Det gjør det ifølge foreningen vanskelig å få til et stabilt og velfungerende leiemarked, noe Sande understreker viktigheten av i meldingen.

– Både forskere og myndigheter peker på at profesjonelle boligutleiere har en sentral rolle i arbeidet med å skape et mer velfungerende leiemarked. Norsk Eiendom anser avskrivningsrett for profesjonelle boligutleiere som det viktigste enkelttiltaket for å stimulere tilstrekkelig investeringsvilje i den norske utleiesektoren, sier Norsk Eiendom-sjef Tone Tellevik Dahl i en pressemelding.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo