Ferd-sjefen: – Næringseiendom ser verre ut på papiret enn det er i realiteten

Ferds eiendomsportefølje fikk en negativ avkastning i fjor. Men Ferds næringsbygg er attraktive, sier toppene Morten Borge og Camilla Krogh.
SLIPPER TALL FOR 2023: Morten Borge og Camilla Krogh | Foto: Ferd / Ferd Eiendom / Thomas Qvale
SLIPPER TALL FOR 2023: Morten Borge og Camilla Krogh | Foto: Ferd / Ferd Eiendom / Thomas Qvale

Avkastningen for Ferds eiendomsportefølje var i 2023 på minus 1,9 prosent, som følge av renteoppgang som reduserer verdien på næringseiendommene og en økning i forventede entreprisekostnader for bolig- og næringsprosjektene.

– Næringseiendom ser verre ut på papiret enn det er i realiteten. Tallene påvirkes av renteoppgangen, men Ferds næringsbygg er attraktive og leies ut til høye leienivåer som stiger med inflasjonen, sier konsernsjef i Ferd, Morten Borge, i en pressemelding.

– På boligsiden bygges det for lite, nivået er det laveste Norge har sett siden man begynte å måle igangsetting av boligbygging på nittitallet, og enda lavere enn under finanskrisen. Vi har svært få prosjekter til salgs, men store prosjekter til regulering, deriblant Marienlyst, som hadde en verdiøkning i 2023. Marienlyst tror jeg blir helt fantastisk. Her har vi nylig lansert forslag til byplangrep, og har svært god dialog med Plan- og bygningsetaten (PBE) og byrådet i Oslo kommune som vi opplever som gode støttespillere og partnere i dette store prosjektet, sier han.

Fornøyd Ferd Eiendom-sjef

Administrerende direktør i Ferd Eiendom, Camilla Krogh, sier at diversifisering av risiko på konsernnivå, solid kompetanse, fleksibilitet og langsiktighet gir Ferd Eiendom et konkurransefortrinn som byutvikler i tøffere tider.

Flertallet av Ferd Eiendoms prosjekter er i utviklingsfasen. Disse prosjektene befinner seg i sterke markeder med planlagt realisering lenger frem i tid. 

Krogh sier at Fred Eiendom så langt er fornøyde med resultatene man har hatt direkte kontroll over. Hun fremhever i likhet med Borge at næringsbyggene er attraktive og leies ut til høye leienivåer.

Har tro på et godt 2024

Ferd Eiendom ferdigstiller boligprosjektet Humlehagen på Ensjø første halvår i 2024 og har allerede startet med overlevering av 133 leiligheter og 9 rekkehus. I tillegg skal det sendes inn planforslag for Trekanttomten ved Aker Brygge og Vitaminveien på Storo. 

– Fremtidsutsiktene for Ferd Eiendom er gode. Med en portefølje av byutviklings- og boligprosjekter, i tillegg til strategisk plasserte næringseiendommer, er selskapet godt posisjonert for å skape verdier i 2024 og kommende år. Ferd Eiendom vil fortsette å utforske nye investeringsmuligheter og fokusere på prosjekter som styrker selskapets posisjon som en langsiktig byutvikler, sier Krogh.

Har eiendommer for 11,5 milliarder

Ved utgangen av 2023 hadde porteføljen til Ferd Eiendom en eiendomsverdi på 11,5 milliarder kroner og en egenkapitalverdi på 4,3 milliarder kroner. Bolig var det største segmentet med en andel på 52 prosent, mens næring var nest størst med 37 prosent. Øvrige eiendomsinvesteringer utgjorde 11 prosent.

Ferd Eiendom fikk et driftsresultat på 162 millioner kroner i 2023, mot minus 490 millioner kroner året før. 

Du finner Ferds foreløpige oppsummering av 2023 her

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev