EiendomsWatch

Kraftig økning i konkurser for detaljhandel, hotell og restaurant

Eiendom, samt bygg og anlegg opplever derimot færre konkurser i juli i år sammenlignet med samme måned i 2021.

ØKNING I KONKURSER: Detaljhandel og Hotell/Restaurant opplever voldsom økning i konkursene. Dette viser konkursstatstikken til data- og analyseselskapet Dun & Bradstreet. | Foto: AP Photo/Marco Ugarte

I juli måned har det vært en økning i konkurser på hele 33,8 prosent sammenlignet med samme måned i 2021.

Det er spesielt bransjene Detaljhandel og Hotell/Restaurant som opplever voldsom økning i konkursene, med henholdsvis 100 og 92,9 prosent økning, viser konkursstatstikken til data- og analyseselskapet Dun & Bradstreet.

Også industrien og transportbransjen har mange konkurser for tiden.

Antallet konkurser har økt i alle måneder i år bortsett fra april, og juli har den største økningen hittil i år. Samlet ligger konkursene 7,9 prosent over fjoråret etter de syv første månedene, mens antallet tvangsavviklinger har gått ned med 17,8 prosent.

Konkurser rammer både bedriftseiere og ansatte hardt. Til nå har 8700 mistet jobben som følge av konkurser og tvangsavviklinger. Det er 21 prosent høyere enn i fjorårets syv første måneder.

Ettervirkninger av pandemien struper butikker og restauranter

– Økte kostnader til lønn, varekjøp og skyhøye strømutgifter, gjør at belastningene for bedriftene begynner å bli svært høye. Mens de økte konkurstallene innen Detaljhandel og Hotell/Restaurant nok i stor grad skyldes ettervirkninger fra pandemien. Mange butikker og restauranter overlevde pandemien på koronastøtte og utsatte skatter og avgifter i fjor, mens de sliter nå som det er tid for tilbakebetaling, sier Dun Bradstreet-analytiker Brit Elise Melhus i en pressemelding.

Eiendom og Bygg/Anlegg opplever derimot 25 og 20 prosent færre konkurser i juli.

Størst konkursøkning i Nordland

Av fylkene er det Nordland som har størst økning med 10 konkurser mot 3 i juli i fjor. Små tall gjør at økningen blir på hele 233,3 prosent. Det samme gjelder for Innlandet som hadde 22 konkurser i juli i år, mot 7 i fjor. Det gir en økning på 214,3 prosent.

Også Troms/Finnmark, Rogaland og Oslo har store økning i konkursene i juli sammenlignet med samme måned i fjor.

Det er kun Viken med 13 prosent færre, og Agder med 33,3 prosent færre, som kan notere seg for færre konkurser denne måneden.

Etter året syv første måneder er det Nordland med 40,8 prosent og Vestfold/Telemark med 26,2 prosent som har størst økning sammenlignet med i fjor.

Mer fra EiendomsWatch

Akershus Eiendom justerer opp yield-estimatene, med ett stort unntak

«Selv om vi foreløpig ikke har mange eksempler som faktisk kan bevise at yieldene har økt, ser vi likevel en tydelig bevegelse i markedet», er budskapet fra analysesjef Kari Due-Andresen og resten av analyseteamet i Akershus Eiendom. Nå justeres de fleste yield-estimatene opp.

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra FinansWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch