Malling & co spår fremtidens logistikkvinnere

Sjef for industri og logistikk i Malling & co, Knut Erik Olderkjær, tror nøkkelen ligger i automatiserte lagre, som håndterer mange typer varer raskere enn ved manuell plukking.
KOMPLISERT: – Det er mildt sagt komplisert å lage et automatisert lager som kan håndtere alt fra bildekk til mobiltelefoner, mener sjef for industri og logistikk i Malling & Co, Knut Erik Olderkjær. | Foto: Malling & co
KOMPLISERT: – Det er mildt sagt komplisert å lage et automatisert lager som kan håndtere alt fra bildekk til mobiltelefoner, mener sjef for industri og logistikk i Malling & Co, Knut Erik Olderkjær. | Foto: Malling & co

Automatiserte lagre som håndterer varene raskere enn ved manuell plukking, stikker av med «alle» kundene, spår sjef for industri og logistikk i Malling & Co, Knut Erik Olderkjær, på bloggen til Malling & co.

– Aktøren som blir suverent best og raskest på denne type varehåndtering vil stikke av med «alle» kundene. Per nå er det ingen i Norge som kan sies å være best i klassen på tredjepartslogistikk, sier Olderkjær.

– Må tenke på tilgang og adkomst

Olderkjær mener det vil være hensiktsmessig med mindre logistikklokaler sentralt i byene, fordi det er trangt og at kundene har nye forventninger.

– Man må tenke på tilgang og adkomst. Det er mye lettere å manøvrere mindre biler i Oslo enn store lastebiler. Det kommer stadig strengere miljøkrav som gjør at ikke hva som helst av transport slipper inn i indre bykjerne også, sier han.

– Om det blir stående mye tomme kontorlokaler sentralt i Oslo, kan det være en gullgruve for leverandører å se på muligheten til å gjøre dette om til små, sentrale logistikklokaler. Her er det mange ting som gulvkvalitet og reguleringer som kommer til å legge begrensninger på hva som er mulig, men det kan være noe for enkelte aktører å undersøke, sier Olderkjær.

– Mildt sagt komplisert

Det er eksempler på aktører som har prøvd seg på å utvide sitt tilbud til å også omfavne tredjepartslogistikk. Utfordringen er at de har forsøkt å favne for bredt, mener Olderkjær.

– Det er mildt sagt komplisert å lage et automatisert lager som kan håndtere alt fra bildekk til mobiltelefoner. For å bli best, må man våge å sette begrensninger for størrelse og vekt på varene lageret skal håndtere, for så å utvikle løsninger tilpasset de produktene. Å satse på én bransje eller nisje tror jeg er smart, sier Olderkjær.

Her kan det være muligheter

En undersøkelse fra OsloMet gjort våren 2022, viser at de fleste ønsker hjemmekontor selv om påbudet etter koronarestriksjonene ble opphevet.

Mange virksomheter har fått øynene opp for at de ikke nødvendigvis trenger fast kontorplass til alle sine ansatte. Det kan resultere i at det i løpet av få år kan være kontorlokaler som blir stående tomme og ubrukt sentralt i de større byene. Her kan det være muligheter for logistikkaktører, mener Olderkjær.

Hun er ny energi- og miljørådgiver i Malling

Malling & Co fikk Ferd Eiendom på kroken

Malling-sjefen: Imponerende lav ledighet innen logistikk

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo