Dun & Bradstreet: Kraftig konkurshopp for restauranter og butikker

Konkursstatstikken til Dun & Bradstreet er spesielt dyster for serveringsbransjen. – De tåler ikke så mye før det stopper opp, sier analytiker Brit Elise Melhus.
VARSLER KONKURSHOPP: Analytiker Brit Elise Melhus i Dun & Bradstreet | Foto: Dun & Bradstreet
VARSLER KONKURSHOPP: Analytiker Brit Elise Melhus i Dun & Bradstreet | Foto: Dun & Bradstreet

I året som nettopp har gått gikk 3723 bedrifter konkurs, en økning på 11,7 prosent sammenlignet med 2021. Konkursene økte i alle måneder i 2022 bortsett fra april. 

Verst har det gått utover hotell og restaurantbransjen som har en konkursøkning på 34,7 prosent for året, og hele 68,2 prosent i desember. Dette viser konkursstatistikken til Dun & Bradstreet.

– Serveringsstedene klarte seg godt i 2021 på grunn av lavere kostnader og koronastøtte. AS Norge-tallene våre viste at bransjen hadde en gjennomsnittlig resultatgrad på 3,85 i gjennomsnitt i 2021, som er det beste noensinne, men bransjen har lavere marginer og mindre egenkapital enn gjennomsnittet. De tåler derfor ikke så mye før det stopper opp, sier analytiker Brit Elise Melhus i Dun & Bradstreet i en pressemelding.

– Selv om antallet konkurser har vært økende gjennom året og er dramatisk for enkelte bransjer, er antallet konkurser ikke på et voldsomt høyt nivå hvis vi sammenligner med tidligere år, sier Melhus.

Hun tror ikke på noen nedgang i konkursene med det første.

Også innen detaljhandel øker konkursene på slutten av året. I desember, hvor julesalget normalt redder mange butikker, økte konkursene med 39,4 prosent. For hele året 2022 hadde denne bransjen en konkursøkning på 17 prosent.

Bygg og Anlegg er den bransjen med flest konkurser, men økningen i 2022 har vært på moderate 3,9 prosent. Imidlertid økte antallet konkurser voldsomt i den siste måneden av 2022 med 31,4 prosent. 

– Fortsatt høye materialkostnader, høyere renter, synkende eiendomspriser, dyrere personalkostnader og forbud mot innleie av arbeidskraft på Østlandet, gjør at vi forventer flere konkurser i denne bransjen i det nye året, forklarer Melhus i Dun & Bradstreet.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo