Økende konkurstrend i Norge – tror 2023 blir et tøft år for mange

Etter to år med sammenhengende konkursnedgang, så vi i fjor en økning i antall konkurser i ti av årets tolv måneder, ifølge Creditsafe.
KONKURSER: Bygg og anlegg er den store konkursdriveren innen norsk næringsliv, ifølge Creditsafe. | Foto: Gorm Kallestad / NTB
KONKURSER: Bygg og anlegg er den store konkursdriveren innen norsk næringsliv, ifølge Creditsafe. | Foto: Gorm Kallestad / NTB

Dette er en trend Per Fjærestad i Creditsafe forventer vil fortsette også i 2023, melder selskapet i en pressemelding. 

256 norske selskaper gikk konkurs iløpet av desember i fjor. Dette er en økning på 17 prosent, og avslutningen på året var lik trenden i stort sett hele 2022. 

Bare i fjerde kvartal ble det registrert 827 konkurser i 2022, mens det i samme periode i 2021 ble registrert 697 konkurser. 

Tøft 2023

Totalt i 2022 ble 2.972 selskaper oppløst. Noe som er 362 flere enn i 2021. Dette gir en økning på vel 14 prosent. 

– En ting som skiller seg markant ut i 2022, sammenlignet med de to foregående årene, er konkurstallene fra tredje kvartal. I både 2019 og 2020 var det en betydelig «dip» i kurven etter sommermånedene, før antallet konkurser begynte å stige igjen i Q4, sier daglig leder Per Fjærestad i Creditsafe Norway.

– I fjor uteble denne «dippen» i Q3, men like fullt fortsatte konkursøkningen i Q4. Dermed endte vi opp på et høyere nivå ved utgangen av året.

Basert på den seneste utviklingen mistenker Fjærestad at også 2023 vil bli et svært tøft år for mange av landets foretak.

– Tendensene vi ser nå i starten av januar underbyggene denne mistanker. Vi registrerer at det allerede er registrert et høyt antall konkurser, og det blir interessant å se hvor vi ender opp i slutten av måneden, sier han.

Bygg og anlegg

Selv om konkursene øker kraftigst innen serveringsbransjen og detaljhandelen er det fremdeles bygg og anlegg som er fremdeles den store konkursdriveren i norsk næringsliv.

Samlet sett sto de to bransjene «Oppføring av bygninger» og «Spesialisert bygg- og anleggsvirksomhet» for 209 av 827 konkurser i fjerde kvartal.

– Det påfallende med bygg- og anleggsbransjen er hvor stabil konkursutviklingen er. I motsetning til konjunkturavhengige bransjer, der vi ser store svingninger, følger bygg- og anleggsbransjen den samme kurven som tidligere år, sier Fjærestad.

I samme retning

Fjærestad tror utviklingen vi så i fjerde kvartal, og gjennom hele fjoråret for øvrig, vil fortsette i samme retning i tiden som kommer.

– Alle tegn tyder på at 2023 blir et år der konkursnivået korrigerer seg tilbake mot normalen. Både norsk næringsliv og privatpersoner ser ut til å gå et utfordrende år i møte. Høyere kostnader for foretakene, i kombinasjon med mindre kjøpekraft blant forbrukerne, vil nok føre til at konkurstrenden vi så mot slutten av 2022 opprettholdes også i år, avslutter han.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo