Kraftig resultatfall for Aka: – Konsernet er i god posisjon for å nå fremtidige mål

Fjoråret endte med et lavere resultat enn i 2021, da Aka fikk betydelige gevinster fra salg av eiendom. Strategien og ambisjonen om videre vekst i eiendomsporteføljen er fortsatt gjeldende.
LEDER AKA: Finansdirektør Thomas A. Simonsen, administrerende direktør Jane K. Gravbråten og investeringsdirektør Hallvard Thoresen. | Foto: Per Tore Molvær
LEDER AKA: Finansdirektør Thomas A. Simonsen, administrerende direktør Jane K. Gravbråten og investeringsdirektør Hallvard Thoresen. | Foto: Per Tore Molvær

– I et år med ustabile forutsetninger og krevende markedsforhold produserer konsernet meget solide resultater og kan vise til god lønnsomhet fra drift og forvaltning av eiendomsporteføljen, sier finansdirektør i Aka, Thomas Simonsen, i en pressemelding.

Hønefoss-baserte Aka fikk et resultat før skatt på 161 millioner kroner i 2022, mot 467 millioner kroner i 2021. Eiendomsselskapets resultat i 2021 var preget av betydelig gevinst fra salg av eiendom. 

Driftsresultatet ble 366 millioner kroner i fjor, mot 629 millioner kroner i 2021.

Totale leieinntekter var 631 millioner kroner i 2022, mot 610 millioner kroner i 2021. Veksten forklares med oppkjøp av nye eiendommer, økt leie fra investering i eiendomsporteføljen samt årlig oppjustering av husleier.

Det underliggende resultatet, korrigert for salgsgevinst og andre ekstraordinære resultatposter, var på 169 millioner kroner, en nedgang på 21 millioner kroner fra 2021.

Flere investeringer

Aka investerte i seks nye handelseiendommer i løpet av 2022 med en samlet brutto eiendomsverdi på 347 millioner kroner. 

Ifølge investeringsdirektør Hallvard Thoresen i Aka bremset transaksjonsmarkedet for eiendom opp i 2022 grunnet økende renter og usikkerhet hos aktørene knyttet til finansielle forutsetninger.

– Men vi er meget fornøyde med våre gjennomførte eiendomskjøp som passer godt inn i vår portefølje, sier Thoresen.

2023

Strategien og ambisjonen om vekst i eiendomsporteføljen er fortsatt gjeldende, og Aka skal være aktive i transaksjonsmarkedet for handelseiendom, skriver selskapet.

– Med et solid finansielt fundament basert på sterk likviditet, langsiktig finansiering og aktiv styring av renterisiko er konsernet i god posisjon for å nå fremtidige mål, sier administrerende direktør i Aka, Jane K. Gravbråten.

Eiendommene Aka indirekte og direkte eier har en samlet årsleie på cirka 819 millioner kroner, hvorav 54 prosent av inntektene kommer fra utleie til dagligvaresegmentet. Vektet gjenværende leietid er 7,4 år og 98,8 prosent av arealet er utleid.

Bærekraft er et sentralt tema for konsernet, og det er etablert flere prosjekter knyttet til operasjonaliseringen av bærekraftstrategien, som i stor grad avhenger av å gå i takt med leietakerne for å oppnå gjensidig nytte, skriver Aka.

Aka eier direkte og indirekte, en landsdekkende eiendomsportefølje bestående av over 527.000 kvadratmeter næringsarealer, fordelt på 235 eiendommer og 440 leieforhold.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev