Bygg- og anleggsbransjen står for nær én tredjedel av alle konkurser i år

Ferske tall fra data- og analyseselskapet Dun & Bradstreet viser en nasjonal økning i antall konkurser på 24 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.
MENER MARKEDET KORRIGERER SEG: Kari Mette Almskog, analytiker hos Dun & Bradstreet. | Foto: Dun & Bradstreet
MENER MARKEDET KORRIGERER SEG: Kari Mette Almskog, analytiker hos Dun & Bradstreet. | Foto: Dun & Bradstreet

I august steg konkursene med 23,6 prosent på nasjonalt plan sammenlignet med august 2022. Ser man på tallene hittil i år sammenlignet med samme periode (januar – august) 2022, har konkursene steget 24,8 prosent nasjonalt, og antallet bedrifter som har gått konkurs i 2023 ligger nå på 2929, skriver data- og analyseselskapet Dun & Bradstreet i en pressemelding.

Markedet korrigerer seg

Så langt i tredje kvartal ligger konkursutvilingen helt parallelt med andre kvartal, med en økning på 14 prosent. Innlandet, Vestfold/Telemark, Agder, Trøndelag og Nordland er blant fylkene med størst økning i antall konkurser sammenlignet med august i fjor. Vestland og Troms/Finnmark hadde like mange som i fjor, mens Oslo og Møre og Romsdal har sett en nedgang i antall konkurser.

– Det virker som de fallende trendene snur og vi ser en øking for august som ligner mer på årene før pandemien. Det er ikke overaskende, markedet vil korrigere seg etter uvanlig lave konkurstall under pandemiårene. Enkelte fylker har opplevd en dobling fra august i fjor, men utviklingen trekkes også opp av fylker som Viken som totalt står for 21 prosent av konkursene denne måneden, sier Kari Mette Almskog, analytiker hos Dun & Bradstreet.

Bygg og anlegg

Bygg- og anleggsbransjen er den enkeltsektoren som som kommer dårligst ut, og står for i underkant av en tredjedel, 29,4 prosent, av konkursene hittil i år.

– Bygg- og anleggssektoren viser ikke bare en høy frekvens av konkurser, men representerer nesten en tredjedel av totalt antall konkurser så langt i år. Dette kan ikke kun tilskrives generelle økonomiske svingninger, men peker også mot strukturelle og operative utfordringer innenfor sektoren. Mange prosjekter blir satt på vent, som ikke er uvanlig for usikre tider, sier Almskog.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo