Olav Thon Eiendomsselskap venter interessante investeringsmuligheter fremover

Med over fem milliarder kroner på bok og lav belåningsgrad, ser Olav Thon-direktør Arne B. Sperre for seg interessante muligheter i eiendomsmarkedet fremover. 
SKRIVER NED EIENDOMMENE: Konserndirektør for økonomi og finans, Arne B. Sperre | Foto: Olav Thon Eiendomsselskap
SKRIVER NED EIENDOMMENE: Konserndirektør for økonomi og finans, Arne B. Sperre | Foto: Olav Thon Eiendomsselskap

– Olav Thon Eiendomsselskap hadde en vekst i leieinntektene på 17 prosent sammenliknet med tredje kvartal i fjor, og vi er stolte av å oppnå et operativt resultat høyere enn i fjor til tross for kraftige renteøkninger, sier konserndirektør for økonomi og finans, Arne B. Sperre, i forbindelse med selskapets fremleggelse av tall for tredje kvartal.

Olav Thon Eiendomsselskap rapporterer om et resultat før skatt på minus 763 millioner kroner i tredje kvartal i år, mot pluss 48 millioner kroner i samme periode i fjor. Det er posten verdiendring investeringseiendommer og finansielle instrumenter som drar ned, da nedjusteringene er bokført til minus 1332 millioner kroner, mot minus 467 millioner kroner året før.

Konsernet hadde det selskapet selv karakteriserer som et godt operativt resultat også i tredje kvartal, og resultat før skattekostnad, verdiendringer og valuta beløp seg til 541 millioner kroner (518).

Konsernets leieinntekter i tredje kvartal beløp seg til 922 millioner kroner, opp fra 787 millioner kronet året før

5,2 milliarder i kontanter og belåningsgrad på 36 prosent

Den finansielle posisjonen er solid, og ved utgangen av tredje kvartal var konsernets egenkapitalandel 51 prosent (52) og likviditetsreserven var 5232 millioner kroner (5438). 

Belåningsgraden er på 36 prosent, mot 34 prosent året før, mens rentedekningsgraden er på 3,3, ned fra 4,1 ved utgangen av tredje kvartal 2022.

– Lav belåningsgrad og høy likviditetsreserve gir Olav Thon Eiendomsselskap gode muligheter til å benytte interessante investeringsmuligheter i eiendomsmarkedet som vil oppstå i tiden fremover, sier Sperre.

Eiendomssegmentet Næringseiendommer består av sentrale kontoreiendommer, logistikkeiendommer og boliger for utleie, for det meste i osloområdet. Næringseiendommer utgjør 27 prosent av konsernets samlede eiendomsverdier.

Investeringer og eiendomsprosjekter

I tredje kvartal var konsernets nettoinvesteringer 135 millioner kroner, en liten nedgang fra 150 millioner kroner i tredje kvartal 2022.

Hittil i 2023 var netto investeringer 1830 millioner kroner, hvorav rundt 70 prosent dreier seg om kjøp av nye eiendommer.

Omsetningen i kjøpesenterporteføljen i tredje kvartal var 14.872 millioner kroner, en økning på 7,2 prosent fra tredje kvartal 2022.

Kjøpesentrene

Kjøpesenterporteføljen består av 60 hel- og deleide kjøpesentre i Norge og Sverige.

– Omsetningstallene på kjøpesentrene har så langt i 2023 økt med rundt 7 prosent fra foregående år til tross for de kraftige renteøkningene fra Norges Bank. Vi ser også at besøkstallene på kjøpesentrene øker, og det er hyggelig å se at våre kjøpesentre nok en gang befester posisjonen som populære og attraktive møteplasser for varehandel, servering og opplevelser, sier Sperre.

Venter gode resultater

«Konsernets solide markedsposisjon og sterke finansielle stilling forventes å bidra til gode operative resultater også i tiden fremover», skriver selskapet. 

Du finner børsmelding og rapport her, samt utfyllende pressemelding her

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo