Entreprenøren utfordret bestillingen, sparte byggherren Ikea for millioner

Over halvparten av besparelsene i forbindelse med Ikeas nye hovedlager i Vestby ble gjort innenfor brannkonseptet.
NYTT HOVEDLAGER: Ikea har overtatt dette bygget i Vestby. | Foto: A Bygg
NYTT HOVEDLAGER: Ikea har overtatt dette bygget i Vestby. | Foto: A Bygg

A Bygg Entreprenør overleverte denne uken Ikeas nye hovedlager i Norge. Det ligger i Vestby, sørøst for Oslo. Gjennom å utfordre løsningene som lå på bordet, reduserte entreprenøren prosjektets kostnader med flere titalls millioner kroner, fremgår det av en pressemelding fra A Bygg Entreprenør.

Det nye hovedlageret på 43.000 kvadratmeter skal betjene det sterkt økende netthandelsmarkedet og er A Byggs største, målt i omsetning. Allerede før byggestart hadde byggherren fått kuttet prosjektets kostnader med nesten tjue millioner kroner.

Over halvparten av kostnadskuttet ble gjort innenfor brannkonseptet. Gjennom analytisk prosjektering finner A Bygg løsninger som langt mer kostnadseffektivt innfrir brannkravene og dermed gir byggherren store besparelser, forteller administrerende direktør Morten Raugstad.

– Vi utfordrer volum og areal, deler bygget inn i optimale seksjoner og kompenserer med for eksempel mer robuste seksjoneringsvegger, økt bæreevne eller isolering av særlig brannfarlige varegrupper. Brannkravene i seg selv er selvsagt absolutte, men basert på vår lange erfaring med logistikkbygg har vi utviklet egne, mer kostnadseffektive måter å innfri disse kravene på, sier Raugstad.

Store besparelser ble også gjort gjennom å skreddersy prosjektets innkjøpsstrategi. Prosjektet ble igangsatt like etter Russlands angrep på Ukraina, med et marked preget av høye priser og usikker tilgang på materialer. 

Gjennom å finne riktig tidspunkt for innkjøp og å tilby underentreprenørenes indeksregulerte kontrakter kunne A Bygg redusere risiko, og dermed kutte både egen og underentreprenørenes risikopremie.

– Vi er organisert annerledes enn våre konkurrenter, vi baserer oss utelukkende på bruk av underentreprenører. Dette har gjort innkjøp til en integrert del av vår gjennomføringsmodell. Med den kunnskapen vi har om markedet kan vi skreddersy innkjøpsstrategien til det enkelte prosjekt og slik oppnå store besparelser for byggherren. For Ikea reduserte vi innkjøpskostnadene med flere millioner kroner, sier Raugstad.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Les også

BOOM: Ravn Steinsvåg leder Plot.ai, som nå har analysert utviklingen over en lengre tidsperiode av nyboligmarkedet i Norges største byer, og funnet at to av dem skiller seg vesentlig ut. – Prisveksten de siste fire årene har vært nær dobbelt så høy, sier Steinsvåg om den ene. | Foto: Plot.ai

Store forskjeller i de norske nyboligmarkedene

For abonnenter