Ny normal for Pandox – ser oppkjøpsmuligheter innen operatørsegmentet

Tredje kvartal 2022 var det første kvartalet siden 2019 uten betydelige pandemierestriksjoner. Hotellmarkedene er nå tilbake til et mer eller mindre normalt sesongmønster og forretningsmiks.
INFLASJON OG ENERGI: Hittil har ikke økende inflasjon og høyere energipriser hatt noen klar negativ innvirkning på hotelletterspørselen, sier adm. direktør i Pandox, Liia Nou | Foto: Pandox
INFLASJON OG ENERGI: Hittil har ikke økende inflasjon og høyere energipriser hatt noen klar negativ innvirkning på hotelletterspørselen, sier adm. direktør i Pandox, Liia Nou | Foto: Pandox

Pandox, der Christian Ringnes er storeier og styreleder, har lagt frem kvartalstall.

RevPAR har kommet seg fullt ut til pre-pandeminivåer hovedsakelig drevet av høyere gjennomsnittspriser.

For de første ni månedene av 2022 var RevPAR i Europa omtrent 1 prosent høyere enn i tilsvarende periode 2019, med en gjennomsnittspris som var 16 prosent høyere og et belegg som var omtrent 5 prosentpoeng lavere enn i 2019.

Hotelletterspørselen er bredt forankret , og forretnings- og gruppereiser har økt, slår Pandox fast i en pressemelding i forbindelse med fremleggelsen av selskapets tredjekvartalstall.

Den sterke markedsoppgangen førte til sterk vekst og lønnsomhet for Pandox. For sammenlignbare enheter økte nettoomsetningen og netto driftsinntekter med henholdsvis 78 og 84 prosent i tredje kvartal, sammenlignet med tilsvarende periode i 2021. Inntektsbasert leie økte til rundt 378 millioner svenske kroner, opp fra 147 millioner kroner ved samme korsvei for ett år siden.

Sterk finansiell stilling

Den økonomiske utviklingen var samlet sett sterk, med økning i netto driftsinntekter, positive urealiserte verdiendringer på eiendommer og derivater samt positive valutaendringer.

De urealiserte verdiendringene for eiendommene i kvartalet forklares av sterkere kontantstrømmer, som en effekt av hotellmarkedets oppgang som oppveiet økte avkastningskrav.

Pandox påpeker at det er en risiko for at høyere finanskostnader vil føre til høyere avkastningskrav, men at dette foreløpig ikke har hatt innvirkning på transaksjonsmarkedet for hotelleiendommer.

Til tross for to oppkjøp tilsvarende rundt 878 millioner kroner, falt Pandoxs belåningsgrad til 47,1 prosent.

«Det er verdt å understreke at Pandox sin eneste finansiering er gjennom banker og at vi har en god dialog med våre långivere om fremtidig refinansiering. Den siste utviklingen i rentemarkedet vil føre til at Pandox’ rentekostnader vil øke gradvis i 2023», sier administrerende direktør Liia Nõu i meldingen.

Utsatt leie falt til 352 millioner kroner i tredje kvartal, sammenlignet med 537 millioner i andre kvartal. De fleste leieavtalene har nå gått tilbake til forskuddsfakturering i henhold til de opprinnelige leievilkårene.

Høy næringsaktivitet

Strategien til Pandox er basert på aktivt eierskap og langsiktig utvikling av hotelleiendommer.

«Vi ser også etter muligheter til å utfordre oss selv når det gjelder de enkelte hotelleiendommenes posisjon i porteføljen. Vi er ikke uvillige til å selge hotelleiendommer når prisen er riktig. Avtalen om å selge InterContinental Montreal i Canada for 80 millioner canadiske dollar er et godt eksempel på at vi reinvesterer kapitalen i lønnsom vekst i Europa», heter det i meldingen.

Når det gjelder oppkjøp, ser Pandox for tiden de viktigste mulighetene innen Operatøraktiviteter.

«I tredje kvartal fullførte vi oppkjøpene av NH Brussels Louise i Belgia og DoubleTree by Hilton Bath i Storbritannia. Hotellet i Bath er fullinvestert og det er et godt potensial for å optimalisere driften og øke markedsandelen ytterligere. Vi vurderer for tiden passende alternativer for NH Brussels Louise med hensyn til hvordan vi best kan posisjonere hotellet og gjøre det i stand til å nå sitt fulle potensial. I begge disse tilfellene ser vi en stabilisert verdivurdering som forventes å lett kompensere for markedets økte avkastningskrav», sier Nõu.

Pandox vurderer generelt endringer i kostnadsnivå fortløpende i investeringer for å sikre at de prioriterer riktig og gir god avkastning.

Godt utgangspunkt i mer usikre tider

«Vår vurdering er at de pandemi-relaterte økonomiske effektene nå er over og at hotellmarkedet mer eller mindre er tilbake til en ny normalitet. RevPAR er på samme nivå eller høyere enn i 2019 i de fleste markeder, og etterspørselsmiksen er relativt godt balansert», sier Nõu.

Imidlertid har langdistanse internasjonale reiser og større konferanser og kongresser fortsatt en vei å gå for å nå 2019-nivåer. Hittil har ikke økende inflasjon og høyere energipriser hatt noen klar negativ innvirkning på hotelletterspørselen så langt.

I Eiendomsforvaltningssegmentet bærer leietakerne energikostnaden, og høyere energipriser har derfor ingen direkte innvirkning på Pandox. I Operatørvirksomhet har effektene av høyere energipriser så langt vært begrenset. Kostnadene forventes imidlertid å stige fra første kvartal 2023.

«Å ha overveiende variabel inntekt, som normalt gir beskyttelse mot både økte kostnader og høyere renter, setter Pandox i en sterk posisjon. Vår gode finansielle stilling og sterke kontantstrøm gir oss frihet til å gripe muligheter når det gjelder investeringer og oppkjøp», sier Nõu i meldingen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo