CBRE: «Gjennom sommeren har vi sett fantastiske nøkkeltall fra hotelldrift over hele Norden»

Selskapets rapport om hotellmarkedet i Norden viser at RevPAR økte i alle de fire største norske byene, noe som skyldes økte hotellrompriser - ikke økt belegg.
GODE TIDER: Erik Lee Myklebust i CBRE sier at hotellene i Norge opplever gode tider. | Foto: CF Wesenberg / Kolonihaven
GODE TIDER: Erik Lee Myklebust i CBRE sier at hotellene i Norge opplever gode tider. | Foto: CF Wesenberg / Kolonihaven

– Vi er glade for at hotellene i Norge opplever gode tider, og spesielt at romprisene har befestet seg på nivåer som før pandemien virket urealistiske. Nå forventer vi, som mange andre, en avkjøling i etterspørselen, og økende sannsynlighet for at noen svakere driftsaktører går vanskelige tider i møte, sier Erik Lee Myklebust, nordisk leder for hoteller i CBRE, i en pressemelding.

CBRE utga i dag en rapport om hotellmarkedet i Norden hvor de ser på «drivkreftene bak hotellresultatene og avdekker også noen interessante fakta om hotellmarkedsstrukturen i Nordiske hovedteder».

«Gjennom sommeren 2023 har vi sett fantastiske nøkkeltall fra hotelldrift over hele Norden, med hotellrompriser (Average Daily Rates eller ADR) på rekordhøyt nivå i flere markeder» skriver selskapet i rapporten.

Norske tall

Blant de mest interessante norske tallene for perioden mai til august finner vi følgende:

  • RevPAR økte i alle de fire største byene sammenlignet med 2019-tall
  • Økningen skyldes mye høyere ADR i Oslo og de andre byene. Belegget var omtrent likt eller litt lavere enn i 2019
  • Sammenlignet med i fjor vokste RevPAR i Trondheim og Stavanger moderat, mens Oslo og Bergen hadde en tosifret vekst på henholdsvis 12 og 15 prosent

CBRE peker på at den svake kronekursen har hatt en positiv effekt på RevPAR i Oslo og Bergen. 

I rapporten skriver selskapet at «renteøkninger og inflasjon vil påvirke forbruket til både bedrifter og privatpersoner, noe som igjen vil påvirke hotelllenes inntjening». De er derfor forsiktige med å spå markedutviklingen inn i høsten og mot vinteren.

Transaksjoner

Investeringer i det nordiske hotellsegmentet var omtrent 330 millioner euro de første åtte månedene i 2023, noe som er åtte prosent lavere enn samme periode i fjor. CBRE skriver at «selv om antallet transaksjoner har økt, har transaksjonene vært mindre enn gjennomsnittlig». 

På deres liste over bemerkelsesverdige hotelltransaksjoner så langt i år er følgende på norsk jord: Clarion Hotel Admiral (Bergen), Augustin Hotel (Bergen) og Fru Haugans Hotel (Mosjøen).

– Transaksjonsmarkedet oppleves fremdeles som ganske tregt, men det er mulig at likviditetsutfordringer blant enkelte driftsaktører også kan smitte til eiendomssektoren – spesielt utenfor de store byene, sier Lee Myklebust.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo