EiendomsWatch

CBRE: Forskjellen mellom prime locations og andre objekter fortsetter å øke

Den amerikanske eiendomsgiganten CBRE ser en fortsatt sterk gjeninnhenting i eiendomsmarkedet globalt.

STRAMMER SEG LITT TIL: Sjeføkonom Richard Barkham venter mer kresne leietakere i kontormarkedet fremover. | Foto: (AP Photo/Mark Lennihan)

I CBREs halvårsrapport om det globale eiendomsmarkedet er hovedprognosen en sterk økonomisk vekst globalt gjennom 2021 og 2022, før vekstraten avtar og legger seg på langsiktige trendnivåer. Analysestaben venter at veksten i Asia-Stillehavsregionen (APAC) og Amerika vil toppe ut i 2021, mens Europa og Japan vil ha 2022 som det sterkeste vekståret.

Eiendomsgiganten venter at gjeninnhentingen i markedet vil fortsette gjennom 2021, men på grunn av usikkerhet i kontormarkedet venter ikke sjeføkonom Richard Barkham å se eiendomsbransjen tilbake på 2019-nivå inneværende år.

«I andre halvår 2021 vil folk i enda større grad vende tilbake til kontoret og til bykjernen generelt, og vi vil trolig være tilbake på normalnivåer i 1. halvår 2022», skriver Barkham i rapporten.  

CBREs globale leieprisindeks for kontormarkedet er 1,6 prosent lavere enn for et år siden, og den moderate nedgangen i kontormarkedet fortsetter. Men, påpeker de i rapporten, prime-markedet har vært resilent, og leieprisene på de beste kontorlokalene har kun falt i noen få markeder.

En stor andel av kvadratmetrene innen kontor-nybygg som ferdigstilles de neste par årene har allerede leietakere, og det er dermed begrenset med tilgjengelige nybygg som kommer på markedet.

Samtidig forventer han at de fleste kontorleietakere vil redusere plassbehovene noe, og at det vil bli mer press på fleksibilitet og muligheter for kortsiktig plass. Leietakere fokuserer også mer på kvalitetslokalene med fleksibilitet, teknologi og velværefasiliteter. Forskjellene mellom prime locations og de litt mindre attraktive objektene øker.

Den forventede oppgangen i inflasjon og renter ventes utlignet av økning i leieinntekter. 

Det mest brennhete markedet internasjonalt er ifølge CBRE innen alternative sektorer som bioteknologi- og datasentre. Her ser de en yieldkomprimering som følge av at investorene ønsker å bli med på veksten i den nye økonomien.

Mer fra EiendomsWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra FinansWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch