Rekordlave 13 prosent sier at de ansatte skal sitte tettere enn før

I Akershus Eiendoms årlige undersøkelse av arealbehovet hos kontorleietakere på flyttefot viser det seg at mange bedrifter er i vekst – men ikke like mange skal ha større gulvplass. Likevel går behovet samlet fortsatt oppover.
UKLAR EFFEKT: Analysesjef Ragnar Eggen i Akershus Eiendom påpekjer at bedriftene ennå har begrenset erfaring med hybridkontor, og mener derfor at den langsiktige effekten av pandemien ennå er uklar. | Foto: Helge Brekke / Akershus Eiendom
UKLAR EFFEKT: Analysesjef Ragnar Eggen i Akershus Eiendom påpekjer at bedriftene ennå har begrenset erfaring med hybridkontor, og mener derfor at den langsiktige effekten av pandemien ennå er uklar. | Foto: Helge Brekke / Akershus Eiendom

«Effektene av pandemien på kontorbehovet kan derfor trygt sies å være svake 18 måneder etter utbruddet», skriver analysesjef Ragnar Eggen i en kommentar fra Akershus Eiendom.

Eggen oppsummerer tre punkter som de viktigste observasjonene i unersøkelsen: For det første har arealbehovet samlet sett gått opp gjennom hele pandemien, selv om Norge har mistet 84.000 jobber. Dessuten sier 65 prosent av bedriftene at de skal øke staben. Det tredje punktet Eggen peker på er at kun 13 prosent sier at de ansatte skal sitte tettere enn før. «Dette er rekordlavt», skriver Eggen.

Av undersøkelsen fremkommer det at 24 prosent av de bedriftene som har vekst i antall ansatte, søker seg til mindre arealer, og 35 prosent av bedriftene med vekst i antall hoder søker like store arealer.

«Ansattvekst utløser altså ikke arealvekst, for over halvparten. Flere av dem fremholder flex-kontor-kontrakter og hjemmekontor som viktige elementer i kommentarer», skriver Eggen i rapporten. Samtidig bemerker han at uttalelsene ikke passer med observert volumendring.

Av årets og fjorårets undersøkelser konkluderer han med at arealbehovet påvirkes negativt av kontorleietakeres erfaringer med pandemi og hjemmekontor. 

«Man kan sammenligne resultater fra nærliggende tidligere perioder når mange leietakere har opplevd vekst i antall ansatte, som 2019 og 2011-2013, og kan ut fra det finne støtte for at behovet for areal ville økt mer hos disse leietakerne hvis det ikke hadde vært for pandemien og økningen i hjemmekontor og flex-kontor-løsninger», sier han.

Samtidig har bedriftene ennå begrenset  erfaring med hybridkontor, og dermed mener analytikeren at den langsiktige effekten av pandemien ennå er uklar.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også