Ikke uvanlig at flere års leie går med til tilpasning

Innen nybygg er det et sterkt fokus på miljøsertifisering, men for eksisterende bygg har det hittil vært lite fokus på åpenbare miljøgrep som kunne vært tatt for eksempel rundt leietagertilpasning.
«Kanskje vil bransjen også her være tjent med en form for miljøsertifisering knyttet til eksisterende lokaler, når vi ser hvilken positiv effekt dette har hatt på nybyggene», sier analytiker Magnus Havikbotn Jacobsen i en markedskommentar fra DNB Næringsmegling.
Da DNB Næringsmegling undersøkte omfanget av leietagertilpasning i 2019, avdekket de stor frustrasjon blant investorene knyttet til at flotte kontorlokaler måtte skrotes for tilpasning til nye leietagere, tross at de eksisterende løsningen var fullt ut brukbare.
I snitt anslo de intervjuede gårdeierne fra 2019-undersøkelsen at de brukte 8100 kroner per tilpassede kvadratmeter leietager brukte eksklusivt. I 2021 fikk de samme spørsmålet, og anslaget ligger nå på 8900 kroner per kvadratmeter.
Dersom beløpet hadde fulgt inflasjonen for 2019 og 2020 så ville tallet ha vært rett under 8400. Dette er et snitt. DNB Næringsmegling opplyser at de har fått høre fra flere gårdeiere at det ikke er uvanlig med tilpasninger for over 15.000 kroner per kvadratmeter.
«For å sette dette i perspektiv er det altså ikke uvanlig at 3-5 års leie går direkte til tilpasninger», sier Jacobsen i kommentaren og legger til at tilsvarende nivå på tilpasning til eksisterende leietagere ligger på om lag halvparten av dette nivået.
Gårdeieren tar selvkritikk på at de kunne vært flinkere til å synliggjøre tilpasningkostnadene for leietagerne, men opplever samtidig at konkurransen om leietagerne er hard.