Ikke uvanlig at flere års leie går med til tilpasning

Leietagertilpasning er en stor utgiftspost for gårdeiere. Den senere tiden har tematikken fått økt oppmerksomhet i forbindelse med klima og miljø.
DYRT MED NYE LEIETAGERE: Veksten i beløpene gårdeiere bruker på leietagertilpasning er sterkere enn generell prisvekst. | Foto: DNB
DYRT MED NYE LEIETAGERE: Veksten i beløpene gårdeiere bruker på leietagertilpasning er sterkere enn generell prisvekst. | Foto: DNB

Innen nybygg er det et sterkt fokus på miljøsertifisering, men for eksisterende bygg har det hittil vært lite fokus på åpenbare miljøgrep som kunne vært tatt for eksempel rundt leietagertilpasning.

«Kanskje vil bransjen også her være tjent med en form for miljøsertifisering knyttet til eksisterende lokaler, når vi ser hvilken positiv effekt dette har hatt på nybyggene», sier analytiker Magnus Havikbotn Jacobsen i en markedskommentar fra DNB Næringsmegling.

Da DNB Næringsmegling undersøkte omfanget av leietagertilpasning i 2019, avdekket de stor frustrasjon blant investorene knyttet til at flotte kontorlokaler måtte skrotes for tilpasning til nye leietagere, tross at de eksisterende løsningen var fullt ut brukbare.

I snitt anslo de intervjuede gårdeierne fra 2019-undersøkelsen at de brukte 8100 kroner per tilpassede kvadratmeter leietager brukte eksklusivt. I 2021 fikk de samme spørsmålet, og anslaget ligger nå på 8900 kroner per kvadratmeter.

Dersom beløpet hadde fulgt inflasjonen for 2019 og 2020 så ville tallet ha vært rett under 8400. Dette er et snitt. DNB Næringsmegling opplyser at de har fått høre fra flere gårdeiere at det ikke er uvanlig med tilpasninger for over 15.000 kroner per kvadratmeter.

«For å sette dette i perspektiv er det altså ikke uvanlig at 3-5 års leie går direkte til tilpasninger», sier Jacobsen i kommentaren og legger til at tilsvarende nivå på tilpasning til eksisterende leietagere ligger på om lag halvparten av dette nivået.

Gårdeieren tar selvkritikk på at de kunne vært flinkere til å synliggjøre tilpasningkostnadene for leietagerne, men opplever samtidig at konkurransen om leietagerne er hard. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo