Statsbygg gir leietakerne fastpris på strøm
Torsdag toppet strømprisen seg på 2,64 kroner for en KWT på Øst- og Sørlandet. På samme tid kostet den 0,54 kroner i Nord- og Midt-Norge.
Men for leietakerne hos Statsbygg, som er en av landets største eiendomsforvaltere med 2,9 millioner kvadratmeter eiendom fordelt på 2.300 bygg, er de høye spotprisene ikke så viktige.
Avtale fra 2019
Gjennom en rammeavtale verd 400 millioner kroner inngått med selskapet Ishavskraft i Alta i 2019, kjøper Statsbygg elektrisk kraft til fastpris. Denne strømmen tilbys videre til leietakerne i Statsbyggs eiendommer uten at noe legges ekstra på prisen.
– Om lag 80 prosent av energiforbruket til Statsbyggs eiendomsporteføljer er med i denne kraftavtalen. Det utgjør cirka 250 GWh, opplyser kommunikasjonsdirektør Hege Njaa til NTB.
Blant byggene Statsbygg har ansvaret for, er Operaen i Oslo, flere av landets høyskole- og universitetsbygg og mange museer. Mange er kulturinstitusjoner med til dels knapp økonomi som har behov for langsiktig planlegging av utgiftene.
– Strømprisen for kundene våre er i denne perioden med høy pris veldig gunstig. Over lang tid kan vi vise til at vi i snitt leverer en gunstig strømpris for våre kunder, sier Njaa, uten å gå inn på hvor mye den statlige eiendomsgiganten betaler i grunnpris til Ishavskraft.
Fastpris på 35 øre KWT
Også Helse sør-øst har spart store summer denne vinteren på en fastprisavtale. Helseforetaket har i årevis kjøpt strøm gjennom såkalte forhåndskontrakter formidlet av Sykehusinnkjøp. Alle landets helseforetak er med på den felles innkjøpsordningen og får omtrent samme pris på elektrisiteten.
Etter at strømprisene i 2020 var svært lave, fikk Helse sør-øst bundet prisen i 2021 til 35 øre per kilowattime.
Mens kundene i spotmarkedet i høst har sett regningene flerdoblet, opplyser Helse sør-øst at helseforetaket har spart opp mot 200 millioner kroner
«Helse sør-øst unngikk kostnadsøkninger i 2021 på grunn av den prissikringsstrategien som er vedtatt og brukt. 85 prosent av forventet forbruk i 2021 ble prissikret sent i 2020 til gunstige priser. I løpet av siste halvår 2021 har forventet forbruk vært 100 prosent prissikret», får NTB opplyst hos helseforetaket.
«Helse sør-øst sparte i 2021 cirka 200 millioner kroner på den prissikringen som ble gjort. Uten sikring ville strømprisen vært cirka 75 øre per kilowattime», skriver helseforetaket videre.
Få daglige oppdateringer fra EiendomsWatch – meld deg på vårt nyhetsbrev her.