EiendomsWatch

Foreslår EU-direktiv som pålegger renovering av de dårligste byggene

Dersom foreslått EU-direktiv blir vedtatt kan det føre til en renoveringsbølge av eksisterende bygg, mener DNB-analytiker Simen Mortensen

SER VEISKILLE: EUs forslag til direktiv for renovering av de dårligste byggene kan få mye å si, tror DNB Markets-analytiker Simen Mortensen. | Foto: DNB

EU ønsker å få fortgang på modernisering av eksisterende bygg og boliger. Bygg som ikke består av boliger skal oppgraderes innen 2027, mens boliger skal oppgraderes innen 2030, fremgår det av forslaget til et EU-direktiv, ifølge Finansavisen.

Forslaget ble sendt på høring 15. desember, med høringsfrist 28. februar. Det er de 15 prosent energimessig verste byggene i hvert land som skal oppgraderes ved at de skal gå fra energiklasse G til minst energiklasse F. I dag har bare en tredjedel av alle næringsbygg i Norge en energiklasse.

Kravene er en stor omveltning, mener DNB-analytiker Simen Mortensen:

– Direktiver har historisk sett medført endringer, og det siste EU-direktivet har som ambisjon at EUs miljøpolitikk skal resultere i konkrete, lovgivende tiltak som påvirker eiendomsmarkedet. Dette er et veiskille og vil trolig føre til en renovasjonsbølge av eksisterende bygg, sier Mortensen til Finansavisen.

Administrerende direktør Tone Tellevik Dahl i Norsk Eiendom sier de jobber med et høringssvar til Olje- og energidepartementet.

– Vi samarbeider også med de nordiske søsterorganisasjonene om et felles høringsforslag til EU-kommisjonen. Foreløpig har dette EU-direktivet ingen konsekvenser så lenge Norge ikke har implementert det forrige bygningsdirektivet fra 2010, men vi jobber jo ut fra den tro at Norge vil implementere dette, sier Tellevik Dahl til avisen.

Mer fra EiendomsWatch

Bonava får bygge 600 boliger i Bergen

Et enstemmig bystyre i Bergen har vedtatt planen som gjør det mulig for Bonava å bygge Bergensmeieriet. Prosjektet omfatter nesten like mange boliger som kommunen godkjente de to foregående årene, ifølge Bonava.

Les også

Siste nytt

Siste nytt fra FinansWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch