Analysesjef Mikael Söderlundh: – Jeg er ikke så sikker på om vi vil se et større fall

Ved inngangen til mars hadde analysesjef Mikael Söderlundh i Pangea Property Partners sett for seg at den russiske invasjonen av Ukraina kunne bremse markedet, nå er han ikke så sikker på om vi vil se noe nevneverdig fall.
STERKT MARKED: Hittil i 2022 har vi sett at transaksjonene har økt både i antall og størrelse sammenlignet med samme periode i fjor, sier analysesjef Mikael Söderlundh i Pangea Property Partners. | Foto: Pangea Property Partners
STERKT MARKED: Hittil i 2022 har vi sett at transaksjonene har økt både i antall og størrelse sammenlignet med samme periode i fjor, sier analysesjef Mikael Söderlundh i Pangea Property Partners. | Foto: Pangea Property Partners

Ved utgangen av første kvartal 2022 var det samlede transaksjonsvolumet for de nordiske landene på 15,4 milliarder euro. Med dagens vekslingskurs tilsvarer det 147,15 milliarder norske kroner. Det er rundt seksti prosent over nivåene vi så til samme tid i 2021.

– Det er et interessant tall, seksti prosent over fjoråret som var et rekordår, sier analysesjef Mikael Söderlundh i Pangea Property Partners under et webinar onsdag.

Og transaksjonsvolumet økte i alle de nordiske landene.

– Vi hadde forventet et fall i mars, som følge av at det brøt ut krig mellom Russland og Ukraina. Men markedene holdt seg veldig sterke, spesielt i Finland. Finland står for en fjerdedel av transaksjonsvolumet, sier Söderlundh.

– Forutsatt at konflikten ikke eskalerer tror vi tror sterkeste påvirkningen vil være høy inflasjon og høyere renter, legger han til.

Det var også i Finland økningen i transaksjonsvolumene var sterkest, med en oppgang på 121 prosent sammenlignet med første kvartal 2021. Men det finske markedet hadde til gjengjeld en svak start på fjoråret. Av Pangeas kvartalsrapport fremkommer det at volumene har økt med 81 prosent i Sverige, 48 prosent i Norge og 14 prosent i Danmark.

– Ikke så sikker på om vi vil se et større fall

Det er ikke bare mer penger som har byttet hender – antallet transaksjoner i årets første kvartal ligger også 23 prosent over fjorårets.

Gjennomsnittstransaksjonen i første kvartal 2022 har vært 46 millioner euro, og dermed 29 prosent større sammenlignet med samme periode i fjor.

– Når vi ser på 12 måneders-trenden på volumet, ser vi en positiv trend i alle de nordiske markedene. Så et spørsmål er jo om det bare er markedene som reagerer sent? Det vil andre kvartal vise. Jeg er ikke så sikker på om vi vil se et større fall, sier Söderlundh.

Norske forhold

I det norske markedet ble det omsatt eiendommer for 31,4 milliarder kroner i løpet av årets første kvartal. De siste 12 månedene er transaksjonsvolumet på 171 millioner. I løpet av mars måned ble det omsatt eiendom for 12,5 milliarder kroner, fordelt på 34 transaksjoner.

Utenlandsk aktivitet i det norske markedet har holdt seg stabil. De siste 12 månedene står utlendinger for 18 prosent av salgene og 19 prosent av kjøpene. Unoterte selskaper samt fond og syndikater er fremdeles den største aktøren.

Den største transaksjonen i Norge i mars var salget av LogCap Oslo til 3,3 milliarder kroner.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også

UNG I NÆRINGSEIENDOM: På onsdag deltok 70 medlemmer av Ung i Næringseiendom på en byvandringstour i Oslobukta hvor de fikk et unikt innblikk i hva som rører seg i området - i regi av deres sponsor Carucel Eiendom. | Foto: Ung i Næringseiendom

Ung i Næringseiendom på byvandring i Oslo

For abonnenter