– Har kø av bygg som vil bli selvstyrt

– En jobb som før tok månedsvis og kostet millioner, kan nå gjøres på noen uker og til rundt regnet 20 prosent av kostnaden, sier Tommy Hagenes, gründer og daglig leder i selskapet Energy Control.
Foto: Energy Control.
Foto: Energy Control.

I løpet av noen få uker har Krokatjønnveien 11C i Bergen blitt et selvstyrt bygg, kun ved hjelp av IoT-sensorer.

Nå har Energy Control og Airthings det de beskriver som en kø av eiendomsaktører som ønsker det samme for sine bygg.

– Vi har blitt enige om at vi i første omgang skal kjøre den samme oppgraderingsprosessen i 50 bygg. Så langt har vi 38 bygg, hvor eierne har meldt seg og ønsker den samme reisen for byggene sine, sa Tommy Hagenes, gründer og daglig leder i selskapet Energy Control, i slutten av juni.

Selskapet Energy Control har spesialisert seg på sensorstyring og teknisk oppgradering av eksisterende næringsbygg. De har kontor i bygget som nå er oppgradert

500 sensorer

De siste årene har selskapet etablert en egen lab for testing av ny eiendomsteknologi.

I de samme lokalene sitter også Airthings, landets ledende selskap for utvikling av IoT-sensorer for eiendomsbransjen.

– Vi har hatt et felles utviklingsprosjekt, og sammen har vi nå fått 500 sensorer til å gå fra å måle og samle data, til å faktisk styre bygget. Dette gjør de nå helt uten bruk av det tradisjonelle SD-anlegget. Sensorene har med andre ord tatt over styringen av bygget, sier Hagenes i en pressemelding.

Når sensorene registrerer verdier under eller over en forhåndsinnstilt terskelverdi, så justerer de automatisk luftmengder og temperatur. Det innebærer at inneklimaet til enhver tid holdes optimalt i forhold til hvor mange som er i bygget.

– Vi har den siste tiden gjort de samme grepene i flere andre bygg, men da ved bruk av det eksisterende SD-anlegg. Den store forskjellen er at vi nå har gjort det uten å bruke SD-anlegget, sier Hagenes, som legger til at SD-anlegget med dette er disruptet.

– Det kan med andre ord kastes.

Sensorene er trådløse og går på batteri med lang levetid. Det betyr at hele styringen av bygget nå gjøres trådløst.

Ser store besparelser

– En jobb som før tok månedsvis og kostet millioner, kan nå gjøres på noen uker og til rundt regnet 20 prosent av kostnaden. Kostnaden ved oppgraderingen av Krokatjønnveien 11C er på rundt 800.000 kroner. Tilsvarende ville en kablet jobb, med de ombygginger og strukturelle endringer det krever, kostet rundt fire millioner kroner. Det betyr at hele investeringen kan være nedbetalt på to år, sier Hagenes.

Han mener løsningen innebærer et kvantesprang for bygg- og eiendomsbransjen.

– Dette er bare begynnelsen på den disrupsjonen vi vil se i bygg- og eiendomsbransjen i årene som kommer, sier Hagenes i meldingen.

Les også:

Kamilla har forsket på norske næringsbygg: – De er ikke særlig smarte

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo