Kontorutleier om strømkrisen: – Vi er i en helt ekstraordinær situasjon

Hakon Lærum i Kontorhuset etterlyser en støtteordning for kontorbransjen. – For oss er strømkrisen dramatisk. Så langt har vi tatt hele regningen, sier han.
OPPLEVER STRØMKRISEN: Kolbjørn Stuvebakken og Hakon Lærum
OPPLEVER STRØMKRISEN: Kolbjørn Stuvebakken og Hakon Lærum

– Vi kan få varige korona-tilstander med hjemmekontor om støtteordning ikke kommer på plass, sier Hakon Lærum i Kontorhuset.

Siden 2015 har Hakon Lærum etablert flere kontorhus. I Asker, Lier og Drammen jobber flere hundre mennesker daglig. Over 100 bedrifter som leier har så langt vært skjermet for strømkrisen.

– For oss er strømkrisen dramatisk. Så langt har vi tatt hele regningen. Det kan ikke fortsette i det uendelige. Samtidig konkurrerer vi mot hjemmekontorene. Der tar staten mye av strømregningen, sier Lærum i en pressemelding.

Får ekstraregning som svir

Private husholdninger får dekket mye av strømkrisen gjennom den såkalte støtteordningen. 80 prosent av prisen over 70 øre KWH dekkes av ordningen. Nå skal refusjonen økes til 90 prosent.

– Vi får ikke noe dekket. Ekstraregningen er på flere hundre tusen kroner og marginene i et driftskonsept som Kontorhuset er fra tidligere små. Vi kan ikke fortsette sånn i det uendelige, sier Lærum.

– Jeg ser at mange politikere er bekymret for slakterier, bakere og produksjonsbedrifter, men vi trenger en bred ordning. Kontormarkedet og alle som jobber i kontormiljøer kan få varig hjemmekontor om bedriftene ikke omfattes av støtteordninger som vi ser for boliger, sier Lærum.

Han tror bedrifter kan komme til å sende ansatte tilbake til hjemmekontor og selv redusere kontorarealene hvis kontormarkedet faller utenfor strømstøtteordninger for næringslivet.

– Først kom koronaviruset. Det tømte store deler av kontorhusene. Så kom strømkrisen. Den er kostbar og gir en ny knekk, sier Lærum.

Håper på politikerne

Han mener det nå er opp til politikerne.

–Ønsker de at folk skal ha arbeidsplassene sine utenfor eget hjem, må de komme opp med støtteordninger. Vi er i en helt ekstraordinær situasjon. Den dramatiske prisstigningen er uforutsigbar. Den har også rammet kontorbedriftene. Staten bør derfor se på tiltak for å kompensere med en bred ordning. Det kan handle om å hindre at sunne bedrifter etter to år med pandemi knekker nakken på strømkrisen, sier Lærum.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Photo: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Photo: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Photo: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo