Over halvparten av alle byggesøknader i Oslo er mangelfulle

SSBs årlige Kostra-tall viser at over en av tre av alle byggesøknader er mangelfulle. Tallet har vært uendret på tre år. I Oslo gjelder dette er over halvparten av alle byggesøknadene.
MANGELFULLE: Oslo, som i mer enn halvparten av tilfellene har mangelfulle byggesøknader, topper statistikken. Vestfold og Telemark og Troms og Finnmark kommer best ut. Her er kun hver fjerde bygesøknad mangelfull. | Foto: Jarl Fr. Erichsen / NTB
MANGELFULLE: Oslo, som i mer enn halvparten av tilfellene har mangelfulle byggesøknader, topper statistikken. Vestfold og Telemark og Troms og Finnmark kommer best ut. Her er kun hver fjerde bygesøknad mangelfull. | Foto: Jarl Fr. Erichsen / NTB

Både ansvarlige søkere og byggesaksbehandlere ønsker effektiv og gode søknadsprosesser, men tallenes tale er at det ikke er enkelt. Statistisk sentralbyrås årlige Kostra-tall viser at på landsbasis var 35 prosent av alle byggesøknadene som ble sendt inn i 2021 mangelfulle. På fylkesnivå er det store forskjeller.

I Oslo er over halvparten av alle byggesøknader mangelfulle, mens i Vestfold og Telemark og Troms og Finnmark er kun 24 prosent mangelfulle.

– Andelen mangelfulle søknader har vært stabilt høy de siste syv årene. Dette forteller oss at søknadsprosessen ikke fungerer optimalt. Det er mye frustrasjon på begge sider av bordet, og ineffektive lange prosesser er noe alle parter taper på. Det er viktig at vi starter en dialog mellom ansvarlige søkere og byggesaksbehandlere for å finne ut hvordan vi kan få ned antallet mangelfulle søknader, sier seniorrådgiver byggeteknikk og tekniske fag i Norconsult, Birgitte Hille, i en pressemelding.

Direktoratet for byggekvalitets (DIBK) Byggesaksdager er en årlig møteplass for kommunenes byggesaksbehandlere. Men per dags dato finnes det ikke et faglig tilbud som setter fokus på ansvarlig søkers rolle.

Som et svar på dette inviterer Norconsult til Ansvarlig søker-dagen, en arena for samarbeid og dialog mellom ansvarlige søkere og byggesaksbehandlere.

– Ansvarlig søker er bindeleddet mellom tiltakshaver og bygningsmyndighetene, og det er de som har ansvaret for at en byggesøknad er komplett. Det finnes få arenaer hvor hovedfokuset er på ansvarlig søker, sier avdelingsleder for Byggesak og Eiendom i Norconsult, Marianne Tenold.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo