Vegvesenet senket energiforbruket dramatisk – nå innføres prosjektet i resten av landet

Et pilotprosjekt på Voss gav en energireduksjon på over 40 prosent, og nå har Statens vegvesen signert en rammeavtale med selskapet Energy Control. Dermed rulles teknologien fra pilotprosjektet ut i vegvesenets bygg over hele Norge.
EFFEKTIVISERING: Statens vegvesen og Martin H. Sæther (t.v.) har inngått kontrakt med Tommy Hagenes og selskapet Energy Control. Sammen skal de spare vegvesenet for store energikostnader. | Foto: Energy Control
EFFEKTIVISERING: Statens vegvesen og Martin H. Sæther (t.v.) har inngått kontrakt med Tommy Hagenes og selskapet Energy Control. Sammen skal de spare vegvesenet for store energikostnader. | Foto: Energy Control

– Erfaringene fra pilotprosjektet var så gode at vi nå ønsker å ta i bruk tilsvarende løsning og teknologi i flere av våre bygg, sier fagansvarlig FDVU hos Statens Vegvesen, Martin Hellerød Sæther i en pressemelding. 

Vegvesenet har eiendommer fra Vadsø i nord til Mandal i sør. Eiendomsmassen er variert og består av alt fra moderne kontorbygg, til små, enkle hytter på høyfjellet. Samlet areal i vegvesenets portefølje er på 300.000 kvadratmeter, eid og leid bygningsmasse. 

– Vi ønsker å få bedre kontroll over bygningsmassen, samtidig som vi tar grep som reduserer energibruken og forbedrer inneklimaet for de som jobber i byggene våre. Pilotprosjektet som vi i fjor gjennomførte på Voss, viste oss at vi med enkle og rimelige grep kan oppnå store forbedringer, sier Sæther. 

Avdekket feil

I pilotprosjektet ble et eldre bygg digitalisert ved bruk av 3D-skanning og smarte IoT-sensorer. Disse hentet kontinuerlig data som så ble trådløst overført til et proptech-dashboard, hvor feil fortløpende ble avslørt og dokumentert. Ofte var feilene enkle å rette opp i, og med relativt enkle grep klarte derfor Statens vegvesen å redusere energibruken i det aktuelle bygget med over 40 prosent. 

– Denne typen løsning og teknologi ønsket vi å ta i bruk i flere av våre bygg, og derfor gikk vi ut med et anbud hvor vi etterspurte tilbydere av tilsvarende eller lignende løsninger, sier Sæther. 

Flere aktører kjempet om samme kontrakten som Energy Control nå har signert med vegvesenet. Dette er teknologiselskapets største offentlige kontrakt, med en verdi på 1,4 millioner kroner over fire år. 

– Det er veldig motiverende at en stor, offentlig aktør, som Statens vegvesen velger en liten aktør som Energy Control. Vi er overbevist om at ny eiendomsteknologi vil revolusjonere måten vi drifter og forvalter bygg på. Denne kontrakten tar vi som et sterkt signal om at vi er på rett vei, sier daglig leder i Energy Control, Tommy Hagenes. 

Sparer både tid og miljø

Ambisjonen er å få kontroll over det meste av Statens vegvesens eiendomsmasse i løpet av kontraktsperioden, samt at de skal styre byggene hvor potensialet for forbedring er størst.

– Statens vegvesen skal være en innovative og fremtidsrettet organisasjon. Denne avtalen tar oss i en slik retning, og vi er overbevist om at vi sammen med Energy Control raskt vil ta store energireduserende skritt, sier Sæther.

En annen innsparende effekt av digitaliseringsarbeidet er redusert reisevirksomhet til flere av vegvesenets medarbeidere. 

– Flere av våre bygg ligger svært avsidesliggende til, og en befaring tar ofte én dag med reising til og fra. Digitaliseringsarbeidet gir oss en digital tvilling med sanntidsdata fra byggene, og dermed reduserer vi behovet for fysiske befaringer betydelig. En oppgave som før tok en hel dag er nå ofte unnagjort på noen minutter. Det sparer oss for tid og miljøet for unødvendig belastning, sier Sæther.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo