Vil selge Victoria terrasse: – For eiendomsutviklere er dette en mulighet man kanskje bare får én gang i løpet av karrieren

Utenriksdepartementet skal flytte fra Victoria terrasse til det nye regjeringskvartalet i 2025. Nå har Statsbygg fått i oppdrag å forberede et salg. – «Unik mulighet», sier Harald Vaagaasar Nikolaisen i Statsbygg.
SELGER VICTORIA TERRASSE: Aadministrerende direktør Harald Vaagaasar Nikolaisen i Statsbygg. legger ikonisk bygg ut for salg. | Foto: Øystein Byberg
SELGER VICTORIA TERRASSE: Aadministrerende direktør Harald Vaagaasar Nikolaisen i Statsbygg. legger ikonisk bygg ut for salg. | Foto: Øystein Byberg
NTB/EiendomsWatch

– Uttrykket «unik mulighet» er vel en klisjé i eiendomsbransjen, men dette er faktisk nettopp en slik mulighet, sier administrerende direktør Harald Vaagaasar Nikolaisen i Statsbygg.

Victoria terrasse ble bygd i perioden 1884–1890. Bygningen ligger like ved Nationaltheatret og med Slottsparken like over veien.

Henrik Ibsen flyttet inn tidlig på 1890-tallet, og skrev både «Lille Eyolf» og «Byggmester Solness» i en leilighet i første etasje. Victoria terrasse var et av Oslos mest beryktede steder under krigen. Under den tyske okkupasjonen ble bygningen hovedkvarter for Gestapo og det nazifiserte norske Statspolitiet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Lars Mæhlum / Lisens: CC BY SA 3.0
Foto: Lars Mæhlum / Lisens: CC BY SA 3.0
I salgsprosessen skal Statsbygg vurdere hvordan allmennheten kan sikres tilgang til deler av Ibsens leilighet og de to gestapocellene som fortsatt finnes i bygningens kjeller.

En unik mulighet

Utenriksdepartementet flyttet delvis inn i Victoria terrasse i 1905. Det var store protester da det ble vedtatt at departementet skulle flytte ut og inn i det nye regjeringskvartalet.

Det er kommunal- og distriktsdepartementet som har gitt Statsbygg i oppdrag å selge Victoria terrasse. Salget vil tidligst skje i 2026.

– Viktoria terrasse er en stor og sentral eiendom midt i hovedstaden med en sjeldent rik historie. For eiendomsutviklere er dette en mulighet man kanskje bare får én gang i løpet av karrieren, sier Vaagaasar Nikolaisen.

Nesten 40.000 kvadratmeter

Tomtearealet er på om lag 9800 kvadratmeter med tre bygninger, som har et samlet areal på rundt 39.150 kvadratmeter. 

Kommunal- og distriktsdepartementet understreker i sitt oppdragsbrev at Statsbygg må gjøre nødvendige avklaringer før eiendommen legges ut til salg. Spesielt pekes det på at Riksantikvaren arbeider med en eventuell fredning. Dette må være klarlagt i god tid før salg av eiendommen, fremgår det av en melding fra Statsbygg.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Les også