Olav Thon Eiendomsselskap tapte 800 millioner i fjerde kvartal

Nedjusteringer i milliardklassen sendte Olav Thon Eiendomsselskaps resultat i rødt på tampen av fjoråret. – Til tross for et svakt resultat i fjerde kvartal er vi tilfreds med å presentere et solid resultat for 2022 sett under ett, sier Olav Thon-direktør Arne B. Sperre. 
ER FORNØYD, TROSS SVAKERE TALL: Konserndirektør for økonomi og finans, Arne B. Sperre. | Foto: Olav Thon Eiendomsselskap
ER FORNØYD, TROSS SVAKERE TALL: Konserndirektør for økonomi og finans, Arne B. Sperre. | Foto: Olav Thon Eiendomsselskap

Olav Thon Eiendomsselskap melder om et resultat før skatt på minus 796 millioner kroner i fjerde kvartal 2021, mot pluss 2077 millioner kroner i samme periode året før.. 

Nedturen skyldes først og fremst negative verdiendringer på investeringseiendommer og finansielle instrumenter på 1358 millioner kroner, sammenlignet med pluss 1538 millioner kroner året før. Av dette var 1183 millioner kroner nedskrivninger knyttet til eiendomsporteføljen.

Olav Thon Eiendomsselskap hadde det selskapet selv karakteriserer som et godt operativt resultat også i kvartalet til tross for økte rentekostnader, og resultatet før skatter og verdiendringer ble 507 millioner kroner (531).

Netto leieinntekter utgjorde 720 millioner kroner i kvartalet, mot 698 millioner kroner året før.

Sperre fornøyd med fjoråret

– Til tross for et svakt resultat i fjerde kvartal er vi tilfreds med å presentere et solid resultat for 2022 sett under ett, sier konserndirektør for økonomi og finans, Arne B. Sperre. 

Konsernets foreløpige årsresultat før skattekostnad i 2022 ble 3138 millioner kroner (4767).

– Til tross for økt usikkerhet forventes konsernets sterke markedsposisjon og solide finansielle stilling å kunne bidra til en fortsatt god operativ resultatutvikling i tiden fremover, sier. Sperre i en pressemelding.

Kjøpesentrene økte omsetningen

Ved årsskiftet eide Olav Thon Eiendomsselskap helt eller delvis 59 kjøpesentre i Norge og Sverige.

– Omsetningen i kjøpesenterporteføljen i fjerde kvartal var 17.343 millioner kroner, en økning på 1 prosent fra fjerde kvartal 2021, men en økning på 13 prosent fra fjerde kvartal i 2019, som var siste normalår før pandemien, sier Sperre.

Investeringer

Konsernets netto investeringer i fjerde kvartal var 273 millioner kroner (223). I 2022 var de samlede nettoinvesteringene 883 millioner kroner (559).

– I fjerde kvartal ble det inngått avtale om å overta de resterende 50 prosent av Sørlandssenteret i Kristiansand kommune. I tillegg kjøpte vi Amfi Ulsteinvik – et senter som konsernet hadde forvaltet i flere år, opplyser Sperre.

Har 5,1 milliarder på bok

Det oppgis at selskapet ved utgangen av 2022 hadde likviditetsreserver på 5119 millioner kroner, ned fra 8214 millioner kroner ett år tidligere.

Rentebærende gjeld utgjorde 20.227 millioner kroner, mot 20.114 millioner kroner ved utgangen av 2021. Belåningsgraden er på 35 prosent. 

Utbytte

Styret vil foreslå et utbytte for 2022 med 6,50 kroner per aksje - det samme beløp som for 2021.

Her finner du hele børsmeldingen, pressemeldingen og rapporten

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo