50-talls bygg på Skøyen oppgraderes til Breeam In-Use Excellent

Fram Eiendom er i full gang med rehabilitering av Karenslyst Allé 5. Selskapet skal ha funnet formelen for 60 prosent reduksjon av energiforbruket.
OPPGRADERES: Fram Eiendom er i full gang med rehabilitering av Karenslyst Allé 5. | Foto: Fram Eiendom
OPPGRADERES: Fram Eiendom er i full gang med rehabilitering av Karenslyst Allé 5. | Foto: Fram Eiendom

Karenslyst Allé 5 (KA5) på Skøyen i Oslo er i ferd med å bli forvandlet til et moderne kontorbygg. Det gamle betongbygget fra 1950-tallet var opprinnelig et industribygg den gangen NEBB (Norsk Elektrisk & Brown Boveri) dominerte på tomten.

Bygget har tidligere huset leietakere som Tetrapak, FunCom og Nordic Semiconductor. Nå er totalforandringen i gang. Til sommeren skal de 4400 kvadratmetrene fordelt på fem etasjer og med rundt 300 arbeidsplasser fremstå i ny drakt, med det Fram Eiendom karakteriserer som svært energieffektive og attraktive kontorlokaler.

– Når Karenslyst Allé 5 blir sertifisert som et Breeam In-Use Excellent-bygg er det en garanti for leietakere at Fram Eiendom prioriterer miljø og bærekraft, sa prosjektsjef i Fram Eiendom, Kim Zetlitz, som har ansvaret for nye Karenslyst Allé 5, i en pressemelding nylig.

– Det var liten tvil om at vi måtte gjøre noe med KA5. Bygget var gammeldags, lekket betydelig med varme og var svært energikrevende. Vi bestemte oss tidlig for å satse maks på energieffektivisering og engasjerte selskapet Evotek som er eksperter på dette, sier Zetlitz. 

EUs taksonomikriterier gjør at mange leietakere nå stiller med en egen bærekraftstrategi når de skal leie lokaler. Etter fjorårets strømsjokk, vil leietakerne sikre seg ved å minimere energikostnadene.

– Taksonomikriteriene for rehabilitering av bygg innebærer en energieffektivisering på 30 prosent. Med summen av de planlagte tiltakene i KA5 ligger vi an til å oppnå det dobbelte – 60 prosent og energikarakter A. Det er spesielt kombinasjonen av solceller på tak og frontfasade, overgang fra elektrisk oppvarming til varmepumpe, nytt ventilasjonsaggragat og ekstra isolering som bidrar til å gi den store energigevinsten, sier seniorrådgiver Pål Nundal i Evotek. 

Evotek har blant annet tegnet varme- og kjølesystemet i samarbeid med de tekniske leverandørene, regnet på kost/nytte ved energitiltak og gitt råd om energi og støtteordninger.

– Fasadesolcellene sikrer at det også produseres strøm i vintermånedene når energiprisene er høye, og infoskjermene for leietakerne skal vise hvor mye energi solcellene produserer hele tiden. Alt blir digitalisert.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo