Robert Skramstad: «Oppryddingen i proptech-bransjen har begynt»

Sjefen i Mallings teknologiarm, Malling Technology, mener «vi står ved enden av en teknologi-boom i bransjen», og at den sårt trengte opprydningen etter festen nå kommer.
OPPRYDNING: Robert Skramstad i Malling Technology mener konkursene innen proptech er en del av en naturlig korreksjon i markedet. | Foto: Malling & Co
OPPRYDNING: Robert Skramstad i Malling Technology mener konkursene innen proptech er en del av en naturlig korreksjon i markedet. | Foto: Malling & Co

«Det er ikke slik at vi jubler over konkurser, men det er viktig at vi anerkjenner at vi nå er i en naturlig og avgjørende fase hvor markedet korrigerer seg selv. De gode proptech-selskapene med løsninger som tilfører reell verdi og kan demonstrere ROI flyter til toppen, mens selskapene og løsningene som ikke har livets rett, faller bort.»

Det skriver Robert Skramstad i et blogginnlegg. Han er daglig leder og partner i Malling-konsernets teknologiarm, Malling & Co Technology.

EiendomsWatch har tidligere skrevet om hvordan Skramstad mener proptech som annen innovasjon får mest fokus i oppgangstider, men at det likevel bør bli prioritert også i vanskeligere økonomiske tider.

Ifølge han har det lenge har vært en enorm mengde proptech-selskaper, og at nå som investeringsmidlene i bransjen strammes inn, skilles klinten fra hveten.

Konkurransen skjerpes

Skramstad mener renteheving etter renteheving tvinger aktørene som vanligvis investerer penger i innovasjon og teknologi til «å snu på kronene og revurdere hvem og hva de investerer i». Dermed skjerpes konkurransen blant proptech-selskapene som er avhengige av denne kapitalen, noe han mener er «på høy tid».

«Vi i Malling & Co engasjerer oss i innovasjon og teknologi fordi vi har en veldig klar egeninteresse av at nye, praktiske løsninger kommer frem og løser de utfordringene som vi, og andre eiendomsfirmaer møter daglig», skriver Skramstad. Han legger til at proptech har blitt en essensiell del av effektivisering og moderninsering i eiendomsbransjen, og at startups spiller en av gjørende rolle.

Automatisering

Ifølge Skramstad er det bransjen nå ønsker seg å få bukt med de største tidstyvene. Proptech-selskaper innen automatisering «er uten tvil det som gir oss mest verdi», i motsetning til selskaper som bare tilbyr ”nice to have”-løsninger.

«Vi står ved enden av en teknologi-boom i bransjen, og nå kommer den sårt trengte opprydningen etter festen», skriver han, og spår at det vil komme flere konkurser fremover. Likevel tror Skramstad at proptech-selskapene som har gjort leksen sin og har solide teknologiløsninger som dekker eksisterende behov vil overleve.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo