Bane Nors reviderte planforslag: Foreslår park og nytt kontorbygg i Oslo

Bane Nor Eiendom har nå sendt inn revidert planforslag for Schweigaards gate 41-51. Den store endringer er at forslaget nå består av både kontorbygg og park. 
PLANFORSLAG: Revidert planforslag for Schweigaards gate 41-51 er sendt til PBE. Planforslaget tilrettelegger for kontorbygg og park i nabolaget. | Foto: Nordic Office of Architecture/Atchain
PLANFORSLAG: Revidert planforslag for Schweigaards gate 41-51 er sendt til PBE. Planforslaget tilrettelegger for kontorbygg og park i nabolaget. | Foto: Nordic Office of Architecture/Atchain

Etter at Bane Nor Eiendom for cirka ett år siden viste frem nye skisser for utvikling av busstomta i Schweigaards gate, har selskapet jobbet med konkretisering av forslaget. 

Nå er et revidert planforslag sendt til Plan- og bygningsetaten (PBE), som erstatning for det gamle forslaget som foreslo å bygge et nytt bygg på hele eiendommen. 

I forslaget består halvparten park og det resterende arealet kontorbygg. 

– Det å transformere en tidligere parkeringsplass til et bærekraftig næringsbygg, samt en park for bydelens beboere, vil gi overgangen mellom Schweigaards gate og Gamlebyen et positivt løft. Dette tror vi blir veldig bra, sier prosjektdirektør Kristin Lund i en pressemelding. 

Dropper hotell

Det nye bygget blir kontor, med utadrettede funksjoner i første etasje mot gaten og parken. Bane Nor Eiendom foreslår å plassere det nye bygget nærmest den nyere bebyggelsen mot vest, samtidig som høydene trappes ned mot den eldre bebyggelsen mot øst og den nye parken. 

Mulighet for hotell er vurdert i prosessen, men føringer med henhold til høyde, samtidig som det er ønskelig å etablere park på deler av tomten, var ikke forenelig med behovet til størrelse på hotellet. 

– Eiendommen har gangavstand til Oslo S, så den er godt egnet for en bilfri hverdag for de som skal jobbe i bygget. Samtidig ser vi at en park her vil bidra til en grønn lunge i nabolaget og at den sikrer en fremtidig mulighet for åpning av Hovinbekken, sier prosjektsjef i Bane Nor Eiendom, Rune Breivik. 

Åpner for Hovinbekken

I det nye forslaget er parken plassert nærmest den eldre bebyggelsen mot øst, som strekker seg fra Schweigaards gate til Oslogate.

Nabolagsparken foreslås sikret gjennomført samtidig som bygget realiseres og at kostnaden tas av utbyggingsprosjektet, gjennom en utbyggingsavtale med kommunen. 

Parken legger til rette for en fremtidig åpning av Hovinbekken, fra Klosterenga og videre nedover Schweigaards gate gjennom parken.

– Ved å kombinere utvikling og park på tomten ser vi at prosjektet også bidrar til utadrettede funksjoner mot parken, som igjen bidrar til en tryggere park. Gjennomføring av nybygget vil samtidig sikre at parken blir opparbeidet samtidig, og man slipper å avvente til kommunale bevilgninger er på plass, poengterer Breivik.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo