PBE sa nei til Entras høyhus i Oslo – nå må politikerne ta stilling til forslaget

– Avslaget er for oss svært overraskende, sier prosjektsjef Inger Aas i Entra om meldingen fra Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune i forbindelse med planene om høyhus ved Oslo Spektrum.
HØYHUS ELLER IKKE? Entra vil bygge høyt, men PBE sier nei. Nå må politikerne i Oslo avgjøre om det blir høring eller ikke. | Foto: Henning Larsen/ Vivid visuals / Entra
HØYHUS ELLER IKKE? Entra vil bygge høyt, men PBE sier nei. Nå må politikerne i Oslo avgjøre om det blir høring eller ikke. | Foto: Henning Larsen/ Vivid visuals / Entra

I slutten av oktober kom meldingen om at Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune (PBE) gir Entra avslag når det gjelder videre behandling av planforslaget for Lilletorget 1, som ligger vegg i vegg med Oslo Spektrum.

Entra har sammen med fagkyndig Henning Larsen Arkitekter fremmet krav om videre behandling av planforslaget. Det bes om at bystyret instruerer PBE om at planforslaget tas til videre behandling og legges ut på høring og offentlig ettersyn. 

– Avslaget er for oss svært overraskende og bygger på vurderinger som ikke er i tråd med de politiske føringer som er nedfelt i gjeldene overordnede plandokumenter. Planforslaget av 30. juni 2023 er omarbeidet slik at PBEs kjente synspunkter, og innsigelsen fra Riksantikvaren fra tidligere planforslag, hensyntas i stor grad, sier prosjektsjef Inger Aas i Entra i en pressemelding.

– I tråd med føringer

Entra anser planforslaget å være i tråd med føringene i blant annet kommuneplanens arealdel 2015, område- og prosessavklaring og oppstartsmøtet i 2016 og høyhusstrategien 2023.

– Vi har hatt tett og god dialog med Riksantikvaren om innsigelsen etter offentlig ettersyn fra 2022. Planforslaget er nå betydelig bearbeidet, med sikte på å ivareta deres interesser. Høyhuset er blitt slankere og mindre dominerende sett fra Prindsens hage og andre viktige standpunkter i byen. Riksantikvaren har forventninger til videre prosess med offentlig ettersyn, slik at de kan ta stilling til de endringene som er gjort, uttaler Aas i Entra. 

Planforslaget er slik Entra ser det i tråd med hovedtrekkene og rammene i overordnede planer og føringer.

Entra mener avvisning av planforslaget er foretatt på feil grunnlag og vil tilbakevise PBEs vurderinger om at planforslaget ikke er i tråd med føringene i KPA2015 og høyhusstrategien samt at det foreligger hjemmel for å avvise å legge planforslaget ut på høring. 

På høring?

Spørsmålet bystyret skal ta standpunkt til er om det omarbeidede planforslaget for Lilletorget skal sendes på høring. 

– Vi har lagt betydelige ressurser i å utarbeide et godt svar på hvordan Lilletorget kan reguleres i tråd med overordnede føringer og behov, etter god dialog med PBE, Riksantikvaren og andre offentlige og private aktører. Vi har stor tro på at Lilletorget vil bidra til å gjøre Vaterland tryggere, grønnere og en mangfoldig del av byen for de som bor og arbeider i området, sier Aas 

– Vi anser at planforslaget svarer til de føringer og forventninger Oslo kommune har for et byutviklingsprosjekt i indre by og mener at den demokratiske prosessen med videre behandling og høring av planforslaget må skje omgående slik at sektormyndigheter, naboer og andre interessenter kan uttale seg til om planforslaget, sier prosjektsjefen i meldingen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo