DNB Scandinavian Property Fund ned 8,7 prosent i 2023 til tross for redusert økonomisk ledighet og økte inntekter

Fondet har redusert den økonomiske ledigheten til 2,8 prosent og økt leieinntektene. Fallende eiendomsverdier gjør likevel at fondet leverte en betydelig negativ avkastning i 2023.
FORVENTER ET BEDRE ÅR FOR NÆRINGSEIENDOM: Direktør og fondsansvarlig Catrine Gjedebo i DNB. | Foto: DNB Scandinavian Property Fund
FORVENTER ET BEDRE ÅR FOR NÆRINGSEIENDOM: Direktør og fondsansvarlig Catrine Gjedebo i DNB. | Foto: DNB Scandinavian Property Fund

«2023 har vært et krevende marked for næringseiendom. DNB Scandinavian Property Fund har gjennom året opplevd fallende markedsverdier, men opplever at den underliggende kvaliteten i porteføljen er god. Den økonomiske ledigheten er redusert og leieinntektene er økt», opplyser DNB i en pressemelding.

Bedre år for næringseiendom

Selskapet skriver at det er stort fokus på bærekraft i eiendomsforvaltningen og at fondet har opprettholdt sin «Green Star» 5 stjerner-rating.

Dette er en utvikling vi er svært fornøyd med. Vi ser nå muligheter for at rentetoppen er nær og at 2024 blir et bedre år for næringseiendom og fondets portefølje. Fondet er ubelånt og er investert i eiendommer med sentral beliggenhet, sier direktør og fondsansvarlig Catrine Gjedebo i DNB.

DNB Scandinavian Property Fund leverte en totalavkastning på -4,7 prosent i 4. kvartal, og avkastningen i 2023 endte dermed på -8,7 prosent. Fallet i eiendomsverdier skyldes ifølge DNB hovedsakelig økt avkastningskrav gjennom året. 

Siste kvartal ble ledigheten redusert fra 3,1 til 2.8 prosent. Leieinntektene for 2021 blir KPI-justert med 4 prosent for norske eiendommer og 6,5 for de svenske eiendommene.

Porteføljen

Kontor utgjør den største segmenteksponeringen med en andel 68 prosent. Fondet har størst eksponering mot kontormarkedet i Oslo, hovedsakelig Bjørvika og sentrum. Hotell utgjør 17 prosent, handel 12 prosent, samfunnsbygg 2 prosent og parkering 1 prosent.

«I januar overtok fondet Hotel C på Vasaplan i Stockholm. Det første driftsåret i fondets eie har gått etter forventning med godt belegg og økte rompriser. Sandslihaugen 30 ble solgt til Selvaag Bolig i 2. kvartal. Området er i stor endring og eiendommen skal utvikles til boliger, noe som ligger utenfor fondets mandat», skriver DNB.

Renter

Videre peker banken på at markedsrentene vil forbli et sentralt tema også i 2024, men at det nå er signaler om at rentetoppen er nådd eller nær. Selv om styringsrenten ventes å ligge på et relativt høyt nivå gjennom store deler av 2024, forventer markedet en rentenedsettelse innen utgangen av 2024 mer ytterligere fall i 2025.

– Forventningene i transaksjonsmarkedet er fortsatt sterkt preget av høye markedsrenter og stigende avkastningskrav samt lavere forventninger til BNP og konsumutvikling. Reprisingen i markedet og en forventet normalisering i renteutviklingen vil imidlertid på sikt gi grunn til å forvente at aktiviteten vil øke gradvis fra dagens svært lave transaksjonsnivå, sier Gjedebo.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo