Norwegian Property kjøper Equinor-bygget for 1 krone

Kriserammet Arctic-syndikat selger Equinor-bygget på Fornebu i Bærum til John Fredriksens Norwegian Property.
SOLGT: Martin Linges vei 33 på Fornebu plukkes opp av John Fredriksens Norwegian Property. | Foto: Anders Lie Brenna, EnergiWatch
SOLGT: Martin Linges vei 33 på Fornebu plukkes opp av John Fredriksens Norwegian Property. | Foto: Anders Lie Brenna, EnergiWatch

Norwegian Property (NPRO) har gjennom et datterselskap, NPRO Holding AS, per 18. mars 2024 overtatt samtlige aksjer i ML 33 Holding II AS, som indirekte eier aksjene i selskapet som eier eiendommen Martin Linges vei 33 på Fornebu. Bygget huser Equinor.

Aksjene er overtatt for 1 krone. 

NPRO Holding er 100 prosent eier av junior obligasjonslån ytet til et av eiendommens eierselskaper.

«Tidligere aksjonær har forsøkt å få inn ny kapital for å reparere brudd på covenants i låneavtaler i eiendommens eierselskaper. De har også forsøkt å selge eiendommens eierselskaper i markedet gjennom en strukturert salgsprosess uten å lykkes», fremgår det av børsmelding.

Les NPRO-sjefens kommentarer til kjøpet her:

Garanterer emisjon

I forbindelse med overtakelsen av aksjene, har NPRO Holding garantert en emisjon i ML 33 Holding II AS på 500 millioner kroner, mot en minste allokering på 80 prosent. ML 33 Invest AS er gitt rett til å tilby eksisterende aksjonærer i ML 33 Invest til å tegne seg for inntil 100 millioner kroner i emisjonen på nærmere avtalte vilkår.

«Provenyet fra emisjonen vil bli brukt til å reparere brudd på senior obligasjonslån, nedbetale deler av juniorlånet, finansiere fremtidige vedtatte investeringer i eiendommen, samt dekke transaksjonskostnader», heter det i meldingen.

Eiendommens eksisterende seniorlån løper til 10. januar 2025, mens juniorlånet forfaller 28. oktober 2024.

Styret i NPRO vil i løpet av høsten vurdere å foreslå utstedelse av nye aksjer i NPRO i forbindelse med etablering av ny langsiktig finansiering for eiendommen.

– For oss har det vært viktig å få på plass en løsning som inkluderer dagens aksjonærer. Med denne rekapitaliseringen får de muligheten til å videreføre delvis eierskap gjennom å delta i en rettet emisjon, sier Kristoffer Røhne, eiendomssjef i Arctic Securities, ifølge Dagens Næringsliv.

Les også Arctics kommentarer til salget:

Måtte selge

I desember 2023 ble det kjent at Arctic-syndikatet ML 33 Invest ifølge Finansavisen har bestemt seg for forsøke å selge Equinor-bygget på Fornebu. Det fremgikk av et aksjonærbrev.

– Vi har gjort en grundig strategisk gjennomgang av selskapet og dets videre kapitalbehov. Analysen konkluderer med at et salg kan være en god løsning for aksjonærene i dagens markedssituasjon, sa kommunikasjonssjef Sindre Fjærtoft i Arctic til avisen.

Det ble oppgitt at Colliers hadde fått salgsoppdraget og at det ble tatt sikte på fullføring av et salg innen midten av mars 2024. Arctic Securities opplyser imidlertid til EiendomsWatch tirsdag at Colliers ikke har vært involvert i forbindelse med NPROs kjøp.

Colliers-sjef Bård Bjølgerud uttalte til Finansavisen i fjor høst at Equinor-bygget er attraktivt av flere årsaker.

– Bygget er moderne utformet og fleksibelt. Med Fornebubanen under utvikling og stadig bedre infrastruktur i området, vil beliggenheten bedres betydelig. Utleie av store deler av bygget er avklart og forlenget, og tilpasset dagens markedsleie, sa han til avisen.

Bjølgerud sa at man samtidig skal ha respekt for dagens svake transaksjonsmarked, eiendommens størrelse og et krevende finansieringsmarked, noe som gjør oppgaven utfordrende. Han pekte også på at det fortsatt er en del ledighet i eiendommen og på Fornebu ellers.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo