Gro Boge: – Mye kan tyde på at markedet for næringseiendom snur i 2024

DNB Scandinavian Property Fund leverer en totalavkastning på 1,4 prosent i første kvartal 2024 satt. Fondet er i en sterk posisjon med tanke på veien videre, sier administrerende direktør Gro Boge.
ER GODT POSISJONERT: Aadministrerende direktør Gro Boge | Foto: DNB Næringseiendom
ER GODT POSISJONERT: Aadministrerende direktør Gro Boge | Foto: DNB Næringseiendom

Etter to kvartaler med stigende avkastningskrav, er det i første kvartal 2024 kun mindre bevegelser i eiendommenes avkastningskrav, skriver DNB i en pressemelding om første kvartal for DNB Scandinavian Property Fund

«Porteføljen leverer i sum en positiv verdiendring på 0,2 prosent og en direkteavkastning på 1,1 prosent. Den underliggende kontantstrømmen er god, og den økonomiske ledigheten er på 2,6 prosent», heter det.

– DNB Scandinavian Property Fund har en solid portefølje med god inntjening. Våre investeringer i kontorbygg, hotell og kjøpesenter har satt fondet i en sterk posisjon med tanke på veien videre, sier administrerende direktør Gro Boge.

Kontor er fondets største segment med en andel på 67 prosent. Rent geografisk er den største eksponeringen i Oslo CBD som opplevde det største verdifallet i 2023. 

«Attraktiv beliggenhet, lav ledighet og god underliggende kontantstrøm tilsier en forventet reprising på litt sikt», heter det.

Hotell og kjøpesentre

Hotell, som er fondets nest største segment med en allokering på 19 prosent, hadde en positiv verdiutvikling i første kvartal. Begge hotellene har en beleggsprosent som var høyere enn markedet i 2023. Høyere rompriser bidrar også til en god RevPAR utvikling. 

«Kronekurs og god tilstrømming av både innenlandske og utenlandske gjester gjør at hotellmarkedet holder seg godt og anses som et attraktivt segment fremover», skriver DNB.

Videre heter det at fondets to kjøpesentre har redusert ledighet og at man ser at nye tilbud på sentrene skaper omsetningsvekst. 

«Husholdningene har vist seg mer robust enn antatt, og det er forventet økt kjøpekraft i år», skriver DNB.

Breeam-sertifiserer alle bygg

Fondets arbeid med Breeam-sertifisering og bærekraft har gitt gode resultater. 

– Alle bygg i porteføljen er Breeam sertifisert, med unntak av et bygg som er under resertifisering hos Breeam. Dette er den mest anerkjente miljøsertifiseringen for bygg, og det er viktig både for oss og kundene våre at vi tar et helhetlig samfunnsansvar for våre bygg. Arbeidet har i tillegg en positiv kostnadseffekt med at byggene våre har effektive løsninger på drift og vedlikehold, sier Boge. 

– Transaksjonsvolumet i første kvartal er det høyeste første kvartalet på lenge, dog preget av noen større transaksjoner. Flere investorundersøkelser den siste tiden viser at flere nå er netto kjøpere, og mye kan tyde på at markedet for næringseiendom snur i 2024, sier Boge. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo