Selvaag Eiendom varmer opp og kjøler ned næringseiendommer med sjøvann

Sjøvann på Tjuvholmen skal gi ren energi for både oppvarming og avkjøling av kontor- og næringseiendommer.
BÆREKRAFT: Selvaag Energi benytter seg av ren energi basert på sjøvann. | Foto: Stian Olsen
BÆREKRAFT: Selvaag Energi benytter seg av ren energi basert på sjøvann. | Foto: Stian Olsen

Tjuvholmen er omringet av vann på alle kanter. Det vet gårdeier og bystedsutvikler Selvaag Eiendom å utnytte. Sammen med AF Energi produserer de ren energi for både oppvarming og avkjøling til kontor- og næringseiendommer med sjøvannet som kilde, fremgår det av en pressemelding

– Nå kobler vi også eiendommen Tjuvholmen allé 1-5 på energisentralen. Dermed leveres ren energi hentet fra sjøen rundt oss til enda flere, sier leder for teknologi og bærekraft i Selvaag Eiendom, Thomas Thorstensen.

Samtidig som flere kobles på energisentralen, investerer Selvaag Eiendom også i sensorteknologi og har inngått et samarbeid med Soundsensing. 

Denne smart-teknologien skal gjennom maskinlæring identifisere uregelmessigheter som indikerer slitasje, friksjon eller andre problemer som kan føre til svikt.

I sanntid skal nå Selvaag Eiendom analysere lydsignaturen og vibrasjonsmønstrene til pumpene og øvrige tekniske komponenter i energisentralen. 

– Ved å oppdage feil før de faktisk inntreffer vil spare oss for unødvendig bruk av tid og materialer. Fremover vil vi bedre kunne allokere ressurser der det er et faktisk behov, og i stedet for å utføre manuelle kontroller på fungerende anlegg. Vi som gårdeier kan dermed levere enda bedre og mer bærekraftig drift til våre leietakere, sier Thorstensen. 

Tjuvholmen energisentral ligger som en godt bevart hemmelighet to nivåer under parkeringsanlegget til The Thief. Her produseres energi som leverer 1,7 millioner kilowatt timer til kjøling og 1,3 millioner kilowatt timer varme. 

– Med bærekraftig kjøling og oppvarming av eiendommene våre bidrar vi til en vesentlig reduksjon av CO2-utslipp. For oss som forvalter eiendommene gir det også forutsigbarhet og reduserte kostnader, samtidig som vi utnytter energi som ellers ville gått tapt. Det skal leietakere i våre eiendommer naturligvis også dra nytte av gjennom både leienivåer og ikke minst inneklima, sier Thorstensen. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo