CBRE Capital Markets: «Covid tok ikke livet av kontoret i Norge»

Direktør Amund Andersson i CBRE Capital Markets mener kontor som investeringsobjekt vil stå seg godt i Norge i årene fremover.
ANNERLEDES: De endrede kontorbehovene i Europa, USA og ASIA ser ikke ut til å synes i Norge, sier Andersson. | Foto: Fredrik Hansson
ANNERLEDES: De endrede kontorbehovene i Europa, USA og ASIA ser ikke ut til å synes i Norge, sier Andersson. | Foto: Fredrik Hansson

– Den såkalte «kontordøden» vi ser i enkelte andre land mener vi at vi ikke vil se i Norge. I enkelte kontormarkeder i Europa, USA og Asia er det blytungt og Covid har virkelig endret behovet for kontor. Dette virker å ikke være tilfelle for Norge, sa direktør Amund Andersson i CBRE Capital Markets under CBREs kvartalsvise investorforum torsdag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FULLBOOKET: CBREs investorforum torsdag. | Foto: CBRE
FULLBOOKET: CBREs investorforum torsdag. | Foto: CBRE

I en pressemelding viser CBRE til flere argumenter for dette synspunktet:

  1. CBRE ser allerede at aktiviteten (footfall) i kontorklustere stort sett er tilbake til pre-covid nivå.
  2. Hjemmekontor var godt utbredt og vanlig også før Covid, og kontormarkedet er på så måte rigget for en høyere andel flex.
  3. I motsetning til en rekke andre europeiske hovedsteder er Oslo preget av korte avstander og god kollektivdekning som medfører kort gjennomsnittlig reisetid.
  4. Norge er helt i toppen av OECD-land på work-life-balance og er i tillegg preget av flatt hierarki på arbeidsstedene. Den opplevde økningen i frihet med hjemmekontor er dermed begrenset sammenlignet med andre land.
  5. Lange tidsserier fra Arealstatistikk viser en klar økning i etterspørsel av kontor i løpet av og etter pandemien. Dette er motstridende mot et fallende kontorbehov.
  6. Norge har et mer disiplinert marked enn mange andre land, med små behovsprøvde nybygg og lang ledetid for nye leiekontrakter. I en global kontekst er Norden generelt og Oslo spesielt i en helt annen situasjon enn f.eks amerikanske byer. Oslo har hatt lav og stabilt fallende ledighet, med nåværende nivå som er både under 15 års snitt og 15 års topp.

Det vises også til selskapets rapport for første kvartal, som viser at investeringer i kontor «slo tilbake», og endte på 13,4 milliarder kroner.

Ifølge pressemeldingen fortalte seniorøkonom Ingvild Borgen i DNB Markets at de «forventer at toppen er nådd i de lange markedsrentene, som ofte dikterer lånerenter i lån til næringseiendom, og at disse vil komme gradvis ned med cirka 50 basispunkter mot våren 2025.» 

Hun sa også at styringsrenten i Norge forventes å holdes uendret ut året, for så å gradvis kuttes til 3,25 innen juli 2026.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo