Entras eiendomsverdier er ned 18 prosent fra toppen

Kvartalsrapporten viser et resultat før skatt på minus 1,3 milliarder kroner første kvartal. Entras eiendomsportefølje er nå verdsatt til snaue 67 milliarder kroner.
LAVERE: Kvartalsrapporten viser at Entra nå har fått redusert gjelden, men også eiendomsverdiene har blitt lavere. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch
LAVERE: Kvartalsrapporten viser at Entra nå har fått redusert gjelden, men også eiendomsverdiene har blitt lavere. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

I første kvartal endte Entra med et resultat på minus 1313 millioner kroner, viser selskapets ferske kvartalsrapport.

Leieinntektene på 878 millioner kroner, en prosent høyere enn tilsvarende periode i fjor.

Inntektene på eiendomsforvaltning var på 325 prosent, ned 17 prosent.

Lavere verdier og mindre gjeld

Den kvartalsvise verdsettelsen av eiendomsverdiene, gjennomført av Newsec og Cushman & Wakefield Realkapital, endte med en negativ verdivurdering på 1789 millioner kroner. Dermed er Entras eiendomsportefølje nå verdsatt til 66956 millioner kroner, eller snaue 67 millarder.

Ved utgangen av årets første kvartal hadde selskapet en netto rentebærende gjeld på 38247 milliarder kroner, ned fra drøyt 40 milliarder i fjerde kvartal 2023.

Entras belåningsgrad er nå på 57,8 prosent.

Utsikter

«Norsk markedsdata» og Entras erfaring antyder kun en marginal påvirkning på etterspørselen etter kontorareal, skriver selskapet, og legger til at dette står i sterk kontrast til det som blir rapportert i mange andre land.

Styret skriver at etterspørselen er særlig sterk i Oslo, noe som kombinert med lite tilfang av nytt kontorareal gjør at selskapet er godt posisjonert.

Videre mener styret at selskapets salg det siste halvannet året til nær bokførte verdier viser at Entras eiendommer er attraktive for ulike kjøpere.

«Entras kredittkvalitet og det sterke og langvarige forholdet til sine fem nordiske partnerbanker, noe som viser seg ved at Entra har utvidet eksisterende bankkredittfasiliteter på 13 milliarder kroner og fått 5 milliarder kroner i nye bankkredittfasiliteter i løpet av de siste to årene, forventes å bidra til konkurransedyktig tilgang til finansiering også fremover», skriver styret.

Eiendommer

Tronheimsporteføljen er i kvartalsrapporten klassifisert som «avviklet virksomhet». Salget ventes å gjennomføres 31. mai.

«Prosjekter ferdigstilt i 2023 og 2024 med størst innvirkning på økningen i leieinntekter på økningen i leieinntekter inkluderer Stenersgata 1, Holtermanns veg 1-13 fase 2 Holtermanns veg 1-13 fase 2 og Nedre Vollgate 11», skriver Entra.

Videre heter det at «de mest betydningsfulle eiendommene som fraflyttes for ombygging» er Brynsengfaret 6 og Nedre Vollsgate 11 i Oslo. 

«Reduksjon av inntekter knyttet til salg av eiendommer er relatert til salget av Sørkedalsveien 6, Akersgata 51, Cort Adelers gate 30, Grønland 32, Tordenskiolds gate 6 og Marken 37.»

«Nesten alle Entras leiekontrakter er 100 prosent knyttet til positive endringer i KPI», skriver selskapet.

Kontrakter

Dette er de største nye og reforhandlede kontraktene i første kvartal:

  • Ny 10-årskontrakt med Yara International på 16.100 kvm i Verkstedveien 1 i Oslo.
  • Ny 10-årskontrakt med BankID BankAxept på 4000 kvm i Biskop Gunnerus’ gate 14A i Oslo.
  • Ny 7,5-årskontrakt med Universal Music på 2200 kvm i Akersgata 34-36 i Oslo.
  • Reforhandlet 5-årskontrakt med Vitec Shared Services om 2100 kvm i Biskop Gunnerus’ gate 14A i Oslo.
  • Reforhandlet 5-års kontrakt med Tide om 2000 kvm i Møllendalsveien 1A i Bergen.
  • Ny 20-årskontrakt med Domstoladministrasjonen på 1900 kvm i Valkendorfsgaten 6 i Bergen.
  • Reforhandlet 6-årskontrakt med Hurtigruten om 1600 kvm i Langkaia 1 i Oslo.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo