Nordr skal inngå byggekontrakter for 5 milliarder i Q3 – ser ingen priser over 50.000 per kvm

Nordr jobber for å lande en rekke byggekontrakter i Norge og Sverige i disse dager. Nordr-sjef Pål Aglen tror man vil se tydelig prisnedgang allerede i 2022.
I FORHANDLINGER: Pål Aglen og Nordr jobber for tiden med en rekke entrepriser for prosjekter i Norge og Sverige. | Foto: Nordr
I FORHANDLINGER: Pål Aglen og Nordr jobber for tiden med en rekke entrepriser for prosjekter i Norge og Sverige. | Foto: Nordr

Etter kraftig vekst i byggekostnadene for eneboliger gjennom pandemien, har man denne våren sett betydelig prishopp for boligblokker også. Fra mai i fjor til mai i år økte byggekostanden for boligblokker i Norge i snitt med 8,3 prosent. Prisveksten drives opp av en historisk høy økning i materialkostnadene.

Økte byggekostnader gir rekordutslag i statistikken for boligblokker

Fredag fortalte Selvag Bolig-sjef Sverre Molvik til EiendomsWatch at han tror pristoppen er nådd for denne gang. Det gjør også konstituert konsernsjef Pål Aglen i Nordr.

Selvaag Bolig-sjefen tror pristoppen er nådd på byggevarer

Låser prisene

Ifølge Aglen jobber selskapet i disse dager med å kontrahere en rekke prosjekter både i Norge og Sverige. Til sammen skal entrepriser for 5 milliarder kroner inngås i løpet av tredje kvartal.

– Vi merker at dette er et volum som er interessant for de store entreprenørene og at vi ser ut til å kunne nå både et kostnadsnivå og et fast LPS-nivå som møter våre forventninger, sier Aglen til EiendomsWatch.

Nordr løser sine boligprosjekter gjennom avtaler med totalentreprenører. I disse avtalene er hovedprinsippet at prisen skal være fastsatt, inkludert en fast sats for lønns- og prisstigning gjennom byggeperioden. Dermed er det entreprenøren – og ikke Nordr – som bærer risikoen for lønns- eller prisøkninger utover den avtalte veksten gjennom byggeperioden.

– Vi bruker store seriøse entreprenører med betydelig innkjøpsmakt og evne til å se gjennom tidsbegrensede svingninger, sier Aglen.

Venter prisfall

I forhandlingene med entreprenørene forventer Aglen at utgangspunktet er at pristoppen er nådd på ulike materialkategorier, og at man også vil se tydelig prisnedganger allerede i 2022

– Vi forventer at kostnadsindekser i løpet av 9 til 12 måneder vil komme ned på normale nivåer, sier Aglen.

Ifølge Aglen har en effektiv tomteutnyttelse blitt enda viktigere med dagens kostandsbildet.

– Vi ser at vi får god uttelling på at vi har utviklet gode og arealeffektive prosjekter, og at det er de mindre prosjektene – med for stort bruttoareal i forhold til salgbart areal – som er vanskeligst å komme i mål med. De av entreprenørene som ser ut til å komme i posisjon på de store volumene hos oss er de som også ser det samme bildet som oss i forhold til prisutviklingen fremover.

– Selvaag Bolig sier de fortsatt lander entrepriser under 50.000 per kvadrat. Hvordan er det med dere?

– Vi ser ikke prisnivå på 50-tallet, i hvert fall ikke hos de entreprenørene vi jobber tett med om nye kontrakter.

God effekt så langt

Nordr-sjefen forteller at salgsstartene så langt i 2022 i stor grad er gjort på allerede inngåtte kontrakter med fast avtalt lønn- og prisstigning.

– Dette har vært fordelaktig for oss sett opp mot reel indeks, og ikke minst med den fortsatt kraftige boligprisveksten i våre valgte markedsområder.

¨Les mer om byggekostnadene:

Vil ikke utelukke flere prishopp på sement

Økte byggekostnader gir rekordutslag i statistikken for boligblokker

Selvaag Bolig-sjefen tror pristoppen er nådd på byggevarer

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Photo: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Photo: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Photo: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo