Skogstad tror bankuroen vil legge en demper på Norges Banks renteiver

Analysesjef Hans Petter Skogstad i Cushman&Wakefield Realkapital mener den siste ukes markante rentefall viser at markedet igjen er urolig for hva de høye rentene kan føre til og at faren for resesjon igjen er aktuell. 
TROR NORGES BANK VIL FØLGE NØYE MED: Analysesjef Hans Petter Skogstad i Cushman&Wakefield Realkapital. | Foto: Cushman & Wakefield Realkapital
TROR NORGES BANK VIL FØLGE NØYE MED: Analysesjef Hans Petter Skogstad i Cushman&Wakefield Realkapital. | Foto: Cushman & Wakefield Realkapital

Bankuroen gjør at Cushman&Wakefield Realkapital venter at Norges Bank vil legge vekt på betydningen av å følge utviklingen nøye fremover og være mindre tydelig på når og hvor mye styringsrenten skal øke fremover, skriver analysesjef Hans Petter Skogstad i en oppdatering mandag morgen.

Norges Bank møtes på torsdag, og har fått en rapport fra Regionalt Nettverk som viser at aktiviteten vil flate ut de neste månedene. Utviklingen er litt sterkere enn bedriftene ventet før jul, men undersøkelsen er også gjort før bankuroen satte inn, påpeker analysesjefen.

«Forrige uke sluttet med 5-års SWAP på 3,5 prosent, mens siste uke sluttet med samme rente rett under 3,0 prosent. Fallet viser at markedet nå igjen er urolig for hva de høye rentene kan føre til og at faren for resesjon igjen er aktuell», skriver Skogstad.

Han peker også på at bankuroen som Cushman&Wakefield Realkapital varslet starten på i forrige ukebrev har fått større omfang med stor usikkerhet rundt den nest største banken i Sveits, Credit Suisse. 

«Rasjonelle argumenter sier at dette ikke skal være noe problem når sentralbankene har vært raskt ute med garantier og økt kapital. Tidligere bankkriser har lært oss at det raskt blir et spill hvor ikke nødvendigvis den rasjonelle løsningen i makro er den samme som den rasjonelle løsningen for hver enkelt innskyter. Det er derfor grunn til å regne med at dette fortsetter og at nye problemer kan dukke opp når rentene allerede er høye og sentralbankene varsler nye økninger», skriver Skogstad.

Han peker også på at den europeiske sentralbanken (ECB) satte opp renten til 3,0 prosent uken som var, men varslet ingen nye økninger. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også