Monio lot utbygger refinansiere 12 ganger for å unngå mislighold

Folkefinansieringstjenesten har fått kritikk for utlånspraksisen sin den siste tiden. Nå er flere saker avdekket. 
FÅR KRITIKK: Daglig leder Marius Dybdahl i Monio (t.h.), her med markedssjef Nora Staff. | Foto: Monio
FÅR KRITIKK: Daglig leder Marius Dybdahl i Monio (t.h.), her med markedssjef Nora Staff. | Foto: Monio

Folkefinansieringsplattformen Monio har møtt mye kritikk den siste tiden. Kritikken har omhandlet manglende prosjektinformasjon til investorer og utlån på plattformen til konkursryttere. 

I et annet tilfelle forteller utbyggeren Phønix Eiendom at de fikk refinansiert sin gjeld ved at det ble utsted nye lån for å betale løpende gjeld selskapet ikke kunne betjene, på Monios oppfordring. 

– Det er slik Monio ønsker at man gjør det. Jeg sa til dem i 2021 at jeg ikke greier å tilbakebetale lånet i tide, da ble de ganske desperate kan du si. Med refinansiering unngår de vel å ta tapet antar jeg. sier Rolf Sverre Thorstensen, daglig leder i Phønix Eiendom, til E24.

Monio låner ut penger via folkefinansiering, hvor et ofte stort antall innskytere låner penger til ulike prosjekter. Mange av innskyterne er privatpersoner som bruker av sparepengene sine for å få en bedre rente enn de får med andre sparemetoder. Monio melder om sterk vekst i slike lån, men ifølge dokumentasjon E24 sitter på er flere av lånene refinansieringer av allerede utstedte lån som står i fare for å bli misligholdt.

Phønix eiendom fikk 12 slike refinansieringer på tre år, hvorav fire var allerede refinansierte lån.

Ifølge E24 var 36 prosent av de utlånte pengene i 2022 refinansieringer av eksisterende lån på plattformen. 

– Rent teknisk er en refinansiering å regne som et nytt lån, men det er misvisende og forvirrende av Monio å rapportere dette som vekst i utlån, sier forsker Carsten Bienz ved NHH til E24.

Monio tilbakeviser kritikken.

– Jeg reagerer på disse påstandene fra Bienz. Vi gjør grundige vurderinger før vi lar en låntager søke finansiering over Monios plattform. Dette gjelder alle lån, også refinansiering. Vi gir ikke lån hvis hensikt er å skyve tap frem i tid, som Bienz ser ut til å tro, skriver daglig leder Marius Dybdahl i en e-post til E24. Han mener refinansiering er en utbredt praksis i eiendomsbransjen, også hos tradisjonelle kredittytere.

E24 har også sjekket utlånene til Fundingpartner, en konkurrent av Monio. Av deres utlån i 2022 var 16 prosent refinansieringer. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også