Hvem blir 10-årets byutvikler? Finalist nummer to: Entra

Under Oslo Urban Week skal 10-årets byutvikler kåres. Blant de tre finalistene finner vi Entra. – Det er stor stas å være nominert, sier Entra-sjef Sonja Horn.
STOLT SJEF: Sonja Horn leder Entra. | Foto: Fabian Skalleberg Nilsen
STOLT SJEF: Sonja Horn leder Entra. | Foto: Fabian Skalleberg Nilsen

Som EiendomsWatch meldte mandag skal 10-årets byutvikler kåres under årets Oslo Urban Week, i regi av OMA. 10-årets byutvikler gjennom hele perioden 2014-2023 er en all stars-turnering og velges blant de tidligere finalistene.

Mandag presenterte vi den første finalisten; Oslo S. Utvikling, som fikk syv stemmer blant 15 deltakende arkitektfirmaer, som velger ut sine favoritter.

Entra til finalen

Børsnoterte Entra fikk 9 stemmer og er dermed også klar for finalen. 

«Entra har lenge ledet an i byggebransjens grønne revolusjonen, gjennom bygging av Powerhouse - bygg som produserer mer energi enn det bruker. Ambisjonene er nå oppgradert til Powerhouse Paris Proof der ikke bare energiproduksjonen er sentral, men også nullutslipp-byggeplasser i kombinasjon med klimavennlige materialer og ombruk og gjenbruk», skriver OMA i en e-post til EiendomsWatch.

POWERHOUSE KJØRBO: Entras bygg produserer mer energi enn det bruker. | Foto: Entra - Lars Petter Pettersen
POWERHOUSE KJØRBO: Entras bygg produserer mer energi enn det bruker. | Foto: Entra - Lars Petter Pettersen

«At de også har utmerket seg som byutviklere vitner Tullinkvartalet om. Gjennom å transformere tre av fire kvartaler rundt krysset Universitetsgata/Pilestredet, har de utført utsøkt byforedling der åpningen av det engang lukkede Tullinkvartalet kroner høyest. Gjennom ombruksbygget KA13, lysleggingen av kvartalet (VOID), og bevaring av gamle bygg /Stallen/Becco har de klart å lage tidsdybde i det nye bykvartalet som har vært en suksess fra dag en», heter det videre.

Sonja Horn: – Stor stas

– Det er stor stas å være nominert som 10-årets byutvikler og en anerkjennelse til hele Entra-laget som står på for å utvikle gode og attraktive prosjekter og byrom. God byutvikling er langsiktig og tålmodig arbeid som krever et langvarig engasjement og en forpliktelse for byen og menneskene som ferdes, jobber og bor her nå – og i fremtiden, sier Entra-sjef Sonja Horn i en kommentar til EiendomsWatch.

– Det har skjedd så mye positivt innen byutvikling i Oslo de siste ti årene, og bare det å være nominert er derfor ekstra gjevt. At det er arkitektfirmaene, som noen av de fremste ekspertene i bransjen som står bak nominasjonen, tar vi som en bekreftelse på at vi har tatt noen gode valg underveis, sier hun.

– Betyr slike kåringer noe for dere?

– Anerkjennelse i form av bransjepriser er veldig hyggelig. Når det er arkitektstanden, ekspertene på området som står bak nominasjonen, så blir det litt ekstra gjevt. Kåringer som dette motiverer slik at vi strekker oss enda litt lenger, og forhåpentligvis kan det også inspirere andre slik at vi alle utvikler enda bedre prosjekter for byen og vårt felles miljø, sier Horn.

Hun legger til at hele bransjen har et ansvar for å legge lista stadig høyere når det kommer til klima og miljø, sosial- og økonomisk bærekraft. 

– I Entra har vi som mål å ligge i forkant og pushe både oss selv og resten av bransjen i en positiv retning når det kommer til disse aspektene. Dersom dette har bidratt til at vi er nominert, i konkurranse med så mange andre dyktige byutviklere som er med å forme hovedstaden vår til et enda bedre sted å være, så setter vi stor pris på det, sier Entra-sjefen.

Spenningen utløses i september

Vinneren avsløres på Oslo Urban Week, som går av stabelen 12. til 14. september.

I 2022 var det Hav Eiendom som ble kåret til «årets byutvikler» 

De siste finalisten presenteres onsdag.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo