Lauridsen: – Boligmarkedet er mindre rentesensitivt enn mange trodde, også vi

I lys av at styringsrenten nå er kommet opp på det høyeste nivået siden 2008, er utviklingen i boligprisene oppsiktsvekkende, mener Eiendom Norge-sjef Henning Lauridsen.
ER OVERRASKET OVER PRISHOPP: Administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge. | Foto: Javad Parsa / NTB
ER OVERRASKET OVER PRISHOPP: Administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge. | Foto: Javad Parsa / NTB

Boligprisene steg med 1 prosent i april 2023. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,7 prosent. Så langt i år har boligprisene i Norge steget med 6,8 prosent.

– Boligprisene steg kraftig i april etter en sterk utvikling også i mars. I lys av at styringsrenten nå er kommet opp på det høyeste nivået siden 2008 er utviklingen oppsiktsvekkende. Boligmarkedet er mindre rentesensitivt enn mange trodde, også vi, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge i en pressemelding.

– Vi knytter utviklingen til at det er en sterk utvikling i norsk økonomi og et sterkt arbeidsmarked i kombinasjon med lettelsene i utlånsforskriften. Sistnevnte har gjort at vanlige boligkjøpere har fått tilbake kjøpekraft de mistet i høst, sier han. Det lave tilbudet av nye boliger fører til at flere må velge brukt, sier han.

Færre solgte boliger

I april ble det solgt 6919 boliger i Norge, noe som er 10,2 prosent færre enn tilsvarende måned i 2022. Så langt i år er det solgt 29.294 boliger i Norge, noe som er 3,2 prosent flere enn i samme periode i 2022.

I april ble det lagt ut 9695 boliger for salg i Norge, noe som er 15,4 prosent flere enn i samme måned i 2022. Så langt i år er det lagt ut 31.096 boliger i Norge, noe som er 0,4 prosent flere enn i samme periode i 2022.

– Selv om påsken i sin helhet falt i april i år er omsetningen stor og så langt i 2023 er volumet på nivå med årene før pandemien. Forstyrelsene pandemien og den nye avhendingsloven skapte i boligmarkedet i første halvår 2022 er nå helt fordi, sier Lauridsen.

Det tok i gjennomsnitt 40 dager å selge en bolig i april ned fra 42 dager i mars. Rasket salgstid hadde Bergen med 22 dager. Lengst salgstid hadde Tromsø med 71 dager.

– Byboligsalget fra vondt til verre

– På kort sikt er det etterspørselssiden som avgjør boligprisutviklingen. På lang sikt er det tilbudssiden gjennom boligbyggingen som avgjør. For øyeblikket går utviklingen på tilbudssiden gjennom nyboligsalget fra vondt til verre, sier Lauridsen.

– Vi har nå det laveste salget av nye boliger siden finanskrisen og vi kan snart tangere bunnpunktet. Dette gir svært dystre prognoser for boligbyggingen i de nærmeste årene, noe som vil gi sterkt press på bruktboligprisene de stedene det blir bygget for lite, sier han. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo