Regjeringen kjøpte eiendom for 250 millioner over egen takst

I høst vant Statskog budrunden på aksjeselskapet Meraker Brug med et bud på 2,65 milliarder kroner. Det er er høyere enn to av statens egne verdivurderinger.
MILLIONENE SATT LØST: Landbruksminister Sandra Borch. | Foto: Cornelius Poppe / NTB
MILLIONENE SATT LØST: Landbruksminister Sandra Borch. | Foto: Cornelius Poppe / NTB
NTB

Eiendommene i AS Meraker Brug ligger i Trøndelag og har et samlet areal på om lag 1,2 millioner mål, hvorav mer enn 200.000 mål er produktiv skog. Regjeringen vil gjennom statlig eierskap sikre eiendommen på norske hender, og bedre allmennhetens tilgang til jakt og fiske i området.

Ifølge Dagens Næringsliv oversteg statens vinnerbud to verdivurderinger regjeringen selv hadde på bordet, som inntil nå har vært hemmeligholdt og ukjent for offentligheten. Nå er saken sendt til kontrollkomiteen på Stortinget som skal gjennomgå kjøpet.

Tidligere landbruksmegler om Meraker Brug: – Prisen er helt hinsides

Den ene verdivurderingen kom fra Landbruksdepartementets finansielle rådgiver Pareto, som vurderte aksjene i Meraker Brug til opp mot 2,4 milliarder. Det andre kom fra Statskog selv, og var ifølge DN ikke var høyere enn Pareto sin.

– Foretaket var nødt til å heve sitt første indikative bud for i det hele tatt å få mulighet til å delta videre i prosessen. Salget av AS Meraker Brug foregikk dessuten i en lukket budrunde, og foretaket måtte ta høyde for at dette var en eiendom som ville være interessant for både norske og utenlandske investorer, skriver landbruksminister Sandra Borch til kontrollkomiteen.

Den lukkede budrunden, kombinert med en feil i tidligere beregninger av produksjonsevnen til skogen var noen av grunnene til den høye prisen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo