Arkitekturbransjen reagerer sterkt på Oslobygg og Linstows utlyste parallelloppdrag på Veterinærhøgskolen

– Uambisiøst og lite økonomisk bærekraftig, sier arkitekt og partner i Mad. Arkitektbedriftene har regnet seg frem til at honoraret for oppdraget tilsvarer en timelønn på 167 kroner.
REAGERER STERKT: Arkitekt og partner i Mad Arkitekter, Kyrre Sundal, reagerer sammen med Arkitektbedriftene sterkt på Oslobygg og Linstows utlysning om parallelloppdrag på den gamle Veterinærhøgskolen | Foto: Statsbygg
REAGERER STERKT: Arkitekt og partner i Mad Arkitekter, Kyrre Sundal, reagerer sammen med Arkitektbedriftene sterkt på Oslobygg og Linstows utlysning om parallelloppdrag på den gamle Veterinærhøgskolen | Foto: Statsbygg

Eierne av den gamle Veterinærhøgskolen på Adamstuen, Oslobygg og Linstow, utlyste nylig et parallelloppdrag om utvikling av prestisjetomten sentralt i Oslo.

Selskapene skal velge ut fire oppdrag, og målet er «å synliggjøre hvordan området kan utformes». Frist for innlevering av tilbud er i slutten av oktober, og utvelgelsen av de fire skjer innen desember. De fire utvalgte skal levere sine forslag i løpet av april 2024, fremgår det av meldingen.

Sterke reaksjoner

Arkitekt og partner i Mad Arkitekter, Kyrre Sundal, kaller det «et av dette tiårets mest interessante prosjekt innenfor Ring 2». Likevel er Sundal er kritisk til det beskjedne honoraret.

– Men hvorfor er da honoraret så uambisiøst og lite økonomisk bærekraftig for nettopp de som skal være med å utforme dette fantastiske stedet? spør han.

Bransje- og arbeidsgiverorganisasjonen Arkitektbedriftene er enige, og kaller ifølge Arkitektur.no utlysningen et skambud.

«Fire team får lov til å bruke kanskje 3000 timer hver på dette prosjektet, og får betalt 500.000 kroner. Det gir en timelønn på 167 kroner. Tar man utgangspunkt i en timepris på 1300 kroner som normalt vil dette oppdraget koste de fire deltagende aktørene til sammen 14 millioner kroner», skriver Arkitekbedriftene i et brev til Oslobygg.

Paralelloppdrag vs. konkurranse

Sjefsrådgiver Anette Søby Bakjker i Arkitektbedriftene mener utlysningen også utviser en misforståelse rundt forskjellen mellom parallelloppdrag og konkurranser.

– Parallelloppdrag er et betalt oppdrag. Det skal ikke være en konkurranse. Men så legger de likevel inn en uforpliktende opsjon om at det kan være man får en gulrot, sier hun.

Sundal i Mad Arkitekter mener dette eksempelet «dessverre ikke er unikt», og at Oslobygg og Linstow må bestemme seg om det er et parallelloppdrag eller en konkurranse.

– Hvis de står fast på at det er et parallelloppdrag burde man avstå fra å søke deltakelse, og leit er det. Hvis det viser seg at opsjonen garantert vil bli utløst, burde de endre invitasjonen til å bli en plan- og designkonkurranse, sier han, og legger til:

– Hos Mad har vi sluttet å gjøre rene parallelloppdrag utlyst av det offentlige, for vi ser at honorar aldri står i forhold til forventet leveranse.

Selskapene parerer

Selskapene selv parerer med at de mener størrelsen på honoraret står seg opp mot omfanget av oppgaven. Divisjonsdirektør for porteføljeutvikling i Oslobygg, Kjersti Folvik, skriver i en e-post til Arkitektur.no at det er viktig at arkitektene setter seg godt inn i utlysningen, så besvarelsen ikke blir for omfattende.

«Det er de gode ideene og konseptene vi ønsker – ikke at det skal tegnes ut et ferdig prosjekt», skriver hun.

Folvik viser til at grunnen til at de har valgt et paralelloppdrag med en opsjon for videre arbeid er at prosessen fortsatt er i et tidlig stadie med mye usikkerhet.

Transformasjonen

Oslobygg og Linstow fremhever fire grep som de mener blir særlig viktig for å skape et varmere, grønnere og mer skapende byområde på Adamstuen: Det skal utvikles til et helsefremmende sted, det skal være synergier fra flerfunksjonalitet, det skal være samarbeid og involvering for å sikre en levende utvikling og ikke minst skal byutvikllingen være bærekraftig.

«Transformasjonen av den gamle Veterinærhøgskolen har startet og vil pågå i mange år fremover. I første omgang åpnes det opp og området fylles med liv. På lang sikt, frem mot 2040, vil området utvikles med offentlig tjenestetilbud, nye boliger, arbeidsplasser og tilbud som vil gjøre dette til et levende byområde og et hjerte i nabolaget», skriver Linstow.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo