Juritzen: – Vi må kreve mer originalitet av utbyggere og arkitekter

Oslo Høyres nye talsperson for byutvikling mener det er på tide å trekke ut kontakten til kopimaskinene og kreve mer originalitet i arkitekturen i hovedstaden.
ØNSKER ARKITEKTURDEBATT: Oslo Høyres nye talsperson for byutvikling, Arve Juritzen. | Foto: Beate Oma Dahle / NTB
ØNSKER ARKITEKTURDEBATT: Oslo Høyres nye talsperson for byutvikling, Arve Juritzen. | Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Arve Juritzen forsøker å starten en debatt om kopimaskin-arkitekturen i Oslo. Som nyvalgt til Oslo bystyre har han fått oppgaven med å være Høyres fraksjonsleder for byutvikling og å sitte i byutviklingsutvalget. 

«Etter at byutvikling er blitt mitt politiske fagområde, går jeg rundt i Oslo og ser byen med nye øyne. Og det jeg ser, er at bygg satt opp de siste årene er usedvanlig like. Det spiller ingen rolle om vi befinner oss i Nydalen, på Sørenga, Økern, Ensjø eller Fornebu. Det spiller ingen rolle om vi ser på kontorbygg eller leilighetsbygg. Stilen er den samme, stedstilpasningen er minimal, særpreget er null», skriver Høyre-politikeren i et debattinnlegg i Aftenposten.

Han skriver videre at arkitekturen i den store bunken politikerne skal behandle med søknader om oppføring av nye bygg også er påfallende lik. 

«Det er umulig å definere «pen arkitektur», og personlig smak er lite relevant. Reguleringsbestemmelsen gir noen rammer, men utbyggerne har stort handlingsrom til å utforme byggene og skape interessante fasader de mener er tilpasset området. Derfor er jeg overrasket over at vi, når vi gjennomgår den store søknadsbunken, kan få inntrykk av at utbyggere og arkitekter ofte har brukt kopimaskin», skriver Juritzen.

Han har vanskelig for å forstå at arkitektene ønsker det slik.

«Det kan ikke være tilfredsstillende å tegne samme bygg dag etter dag? Er det da utbyggerne som har ansvaret? Er det økonomien som styrer? Er bygningene like fordi rette linjer og enkle fasader går fortere å bygge og de like materialvalgene er de billigste? Den debatten må vi nå ta før Oslo og andre byer blir totalt pregløse», er budskapet fra den nyvalgte Oslo-politikeren.

«La oss legge bort diskusjonen om pent og stygt og diskutere differensiering, særegenhet og hvordan fasader kan tilføres kvalitet ut over enkle, glatte og flate former. Vi politikere har startet debatten, og her i Oslo undersøker vi nå hvilke muligheter vi har for å påvirke og avgjøre hvordan nybygg skal se ut. Én ting er sikkert. Vi må trekke ut kontakten til kopimaskinene og kreve mer originalitet av utbyggere og arkitekter. Arkitekturen må fornyes», skriver Juritzen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo