Finanstilsynet fant «alvorlige mangler» hos eiendomsaktører i 2023

En rekke investorer, meglere og forvaltere av eiendomsfond er undersøkt av Finanstilsynet. Nå har tilsynet summert opp sine funn fra fjoråret.
FØLGER NØYE MED: Per Mathis Kongsrud er direktør i Finanstilsynet, som nå har sluppet årsrapport for 2023 og varsler at flere aktører innen eiendom blir prioritert av tilsynet i det inneværende året. | Foto: Beate Oma Dahle / NTB
FØLGER NØYE MED: Per Mathis Kongsrud er direktør i Finanstilsynet, som nå har sluppet årsrapport for 2023 og varsler at flere aktører innen eiendom blir prioritert av tilsynet i det inneværende året. | Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Økt rentenivå har ført til verdifall på næringseiendommer og redusert inntjening i næringseiendomsselskaper. I tillegg har flere boligmeglere blitt mistenkt for og tatt i fusk i forbindelse med oppgjør og behandling av klientmidler.

Dette har vært med på å gjøre Finanstilsynet ekstra oppmerksomme på aktører i ulike deler av eiendomssektoren. Nå har tilsynet sluppet en årsrapport for 2023, som viser hvordan det har utkrystallisert seg og funn fra undersøkelsene.

«Alvorlige mangler» rundt verdisetting hos fondsforvaltere

Flere eiendomsfond har måttet hente inn ny kapital grunnet refinansieringsbehov.

Finanstilsynet har avdekket mangelfulle rutiner for verdivurdering og fastsetting av netto andelsverdi hos en AIF-forvalter (forvalter i alternativ investeringsfond, red.anm.), som førte til avslag på søknad om markedsføring til ikke-profesjonelle investorer.

Som følge av markedsforholdene i næringseiendom, satt Finanstilsynet i gang en undersøkelse blant 15 AIF-forvaltere om risikostyring, verdivurdering av eiendeler og gearing i eiendomsfond. Formålet var å kartlegge hvordan forvaltere beregner og overvåker verdivurderinger og lånegrad i fondene.

Tilsyn i 2023 avdekket alvorlige mangler i rutiner og systemer hos elleve registrerte AIF-forvaltere, inkludert manglende risikovurdering, sviktende oppfølging av kundeforhold, og manglende opplæring av ansatte. Tre AIF-forvaltere fikk straffegebyr.

Rapportkontroll med fokus på obligasjonsutstedere

Finanstilsynet peker også på at det kontrollerer norske virksomheters rapportering av regnskap og bærekraft.

«Markedsforholdene medførte at verdsettelser av og opplysninger knyttet til næringseiendom var et aktuelt område for kontroll», skriver tilsynet.

I 2023 gikk Finanstilsynet gjennom hele eller deler av den finansielle rapporteringen til 26 foretak. Kontrollen rettet seg særlig mot utstedere av aksjer og egenkapitalbevis, men også mot enkelte utstedere av obligasjoner.

«Det var tettere oppfølging av 13 foretak. Fem av disse sakene er fremdeles under arbeid. I tillegg ble ti saker fra tidligere år avsluttet», står det i årsrapporten.

Alle tilsynsrapporter og vedtak er publisert på Finanstilsynets hjemmesider.

Eiendomsmegling

I løpet av 2023 har Finanstilsynet gjennomført 16 tilsyn av eiendomsmeglere i Norge. Tilsynet skriver at forvaltning og kontroll med klientmidler, etterlevelse av hvitvaskingsregelverket og risikostyring og internkontroll var sentrale kontrollområder.

Ett meglerforetak mistet løyvet i løpet av fjoråret etter å ha blitt kikket nærmere i kortene av tilsynet året før:

«I forbindelse med et tilsyn påbegynt i 2022 kalte Finanstilsynet tilbake løyvet til foretaket som følge av flere og til dels grove brudd på pliktene i foretaket. Tilsynet avdekte blant annet brudd på regelverket for gjennomføring av oppgjør og klientmiddelbehandling», heter det fra Finanstilsynets rapport.

Tilsynene er risikobasert, og utvalget av firmaer for tilsyn baseres på tips, forespørsler om mulige lovbrudd, rapportering fra virksomhetene og erfaring fra tidligere tilsyn.

Etter en undersøkelse av risikovurderingen og rutinene for klientmiddelbehandling i 173 eiendomsmeglingsfirmaer, publiserte Finanstilsynet et rundskriv som beskriver minstekrav for forsvarlig behandling av klientmidler.

I 2023 ga Finanstilsynet 29 firmaer løyve til å drive eiendomsmegling og gjennomførte vurderinger av egnetheten til styremedlemmer og ledere i disse firmaene og ved endringer i ledelsen. Disse vurderingene tok for seg kvalifikasjoner, yrkeserfaring og tidligere adferd.

I tillegg ble det gitt 196 personlige løyver til å drive eiendomsmegling.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo