Kraftig konkursøkning i byggebransjen – Creditsafe ser ingen snarlig lysning

Februar ble avsluttet med rekordhøye konkurstall, og det er særlig byggebransjen som er driveren bak den stigende konkurstrenden.
RAPPORTERER OM FLERE KONKURSER I BYGGENÆRINGEN: Daglig leder Per Fjærestad i Creditsafe Norway | Foto: Creditsafe
RAPPORTERER OM FLERE KONKURSER I BYGGENÆRINGEN: Daglig leder Per Fjærestad i Creditsafe Norway | Foto: Creditsafe

Bygg og anlegg troner som regel alltid på toppen av listene over bransjene med flest konkurser, og februar var intet unntak, skriver Creditsafe Norway i en pressemelding.

43 konkurser innen «Spesialisert bygge- og anleggsvirksomhet» gir riktignok en nedgang på ni prosent sammenlignet med februar i fjor, men for selskapene som faller under bransjekoden «Oppføring av bygninger» viser tallene et dystrere bilde, rapporterer Creditsafe Norway.

66 konkurser gir en økning på 40 prosent sammenlignet med fjorårets 47 konkurser, og fire av de fem største konkursene i februar var selskaper i nettopp denne bransjen.

Ser ingen snarlig bedring

– Dessverre ser det heller ikke ut til at vi vil få noen endring i denne trenden i nær fremtid, sier daglig leder Per Fjærestad i Creditsafe Norway.

Totalt sett gikk 352 norske aksjeselskaper konkurs i februar. Det gir en økning på 7 prosent sammenlignet med 328 konkurser i samme måned i fjor. 

Også innen detaljhandelen ser vi at den negative konkurstrenden fortsetter. 39 konkurser i løpet av årets andre måned gir en økning på 15 prosent sammenlignet med i fjor.

– Dette er en bransje vi må være obs på. Næringen selv sier at de ser et tydelig skille i detaljhandelen, og det er særlig segmentet kapitalvare, og derunder også byggevarer, som sliter mest, sier Fjærestad.

Dun & Bradstreet trekker frem eiendomsbransjen

Dun & Bradstreet peker i en annen pressemelding på at eiendomsbransjen har sett en 27 prosent konkursøkning i februar, og at detaljhandelen er opp 11 prosent så langt i år.

– Det er interessant å se at lavmarginbransjer som detaljhandelen har sett en kortsiktig nedgang på 7 prosent i konkursene i februar, sammenlignet med samme periode i fjor. Hittil i år er situasjonen dessverre annerledes for varehandelen, med 11 prosent oppgang i antall konkurser sammenlignet med samme periode i fjor. Det er også interessant å se eiendomsbransjens negative utvikling i antall konkurser, som helt klart hører sammen med tregere boligomsetning og dermed utsatte eller avlyste nybygg-prosjekter, sier Kari Mette Almskog, administrerende direktør i Dun & Bradstreet Norge.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo