1 av 4 ledere frykter permitteringer eller oppsigelser i eiendomsbransjen: – Svært bekymringsverdige tall

Det kommer frem i BDOs nye undersøkelse, der hele 25 prosent av lederne innen eiendomsbransjen er bekymret for å måtte nedbemanne eller permittere ansatte i løpet av det kommende året.
ET TØFT ÅR: – Denne undersøkelsen vitner om ikke bare en, men to kriserammede bransjer hvor mange ledere står foran et av sine tøffeste år, sier Sigmund Olav Lie, bransjeleder for eiendom i BDO | Foto: BDO
ET TØFT ÅR: – Denne undersøkelsen vitner om ikke bare en, men to kriserammede bransjer hvor mange ledere står foran et av sine tøffeste år, sier Sigmund Olav Lie, bransjeleder for eiendom i BDO | Foto: BDO

Tilsvarende tall for bygg- og anleggsbransjen er betydelig høyere – her er hele 35 prosent bekymret. 

– Dette er svært bekymringsverdige tall og vitner om ikke bare én, men to kriserammede bransjer hvor mange ledere står foran et av sine tøffeste år, sier Sigmund Olav Lie, bransjeleder for eiendom i BDO i en pressemelding. 

Veksten i økonomien avtar og igangsettingen av nye boliger er på rekordlave nivåer. 

Frykter konkurs

Dette fører til permitteringer, oppsigelser og konkurser. Undersøkelsen viser at syv prosent av lederne i eiendomsbransjen frykter konkurs. 

I bygg- og anleggsbransjen er andelen hele 15 prosent. 

– Som kapitalintensiv bransje er eiendomsbransjen helt avhengig av tett oppfølging av likviditeten i både virksomhet og pågående prosjekter, for å kunne sørge for tilstrekkelig egen- og fremmedkapitalfinansiering, sier Lie.

BDO har tidligere har påpekt, er det for byggherrer også svært viktig å forstå hvilken risiko og implikasjoner leverandør- og underleverandørkonkurser utgjør, slik at det kan gjennomføres tiltak for å beskytte seg mot økte kostnader og utsatt fremdrift i prosjektene. 

Kontroll på likviditeten

BDO oppfordrer bransjen til å være tett på tallene for å kunne snu seg raskt. 

– Beslutningstakernes behov for løpende oppdatert informasjon øker når risikoen øker. Dette gjelder særlig når det er snakk om flere komplekse prosjekter og store porteføljer, mener Lie. 

Han mener eiendomsselskapene hvor nødvendig informasjon flyter sømløst til ledelsen, og gir løpende oversikt over risikobildet, har de beste forutsetningene for å ivareta virksomhetens interesser i det markedet vi befinner oss i nå. 

– 2024 blir et år hvor det er særlig viktig å ha kontroll på likviditeten og sette i gang finansieringstiltak tidsnok. De som tar gode grep og ruster seg for at krisen kan vedvare over lengre tid, vil klare seg, mener Lie, som tror mye vil se lysere ut et stykke ut i 2025.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

GG Gruppen: Carl Haakon «Bobo» Garder og hans sønn Carl-Stener driver og eier selskapet bak Viken Park. – Med all respekt for verneinteressene: utvikling krever arealer, sier de. | Foto: Jørgen Fjellheim / EiendomsWatch

Viken Park: Carl Haakon «Bobo» Garder om kritikken, natur vs. miljø, systemet og støtte fra bransjen

Næringsparken kan bli et av de største naturinngrepene i norgeshistorien, ifølge NRK. – Man må knuse noen egg for å lage omelett, sier «Bobo», som mener at prosjektet vil være positivt for miljøet.

For abonnenter

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo