Recreate oppdaterer markedet om konkursbegjæringen fra Norion Bank – tallfremleggelse og generalforsamling utsettes

Norion Bank mener det er usannsynlig at Recreate vil være i stand til å oppfylle sine gjeldsforpliktelser etter hvert som de forfaller. Emil Eriksrød jobber hardt for å finne en løsning.
KJEMPER FOR RECREATE: Emil Eriksrøds livsverk risikerer konkurs | Foto: Fabian Skalleberg Nilsen / EiendomsWatch
KJEMPER FOR RECREATE: Emil Eriksrøds livsverk risikerer konkurs | Foto: Fabian Skalleberg Nilsen / EiendomsWatch

Recreate mottok tirsdag en kopi konkursbegjæringen fra Norion Bank AB, som eiendomsselskapet først varslet om i en børsmelding 14. mars.

Recreate opplyser i en børsmelding sendt ut sent tirsdag kveld at det i konkursbegjæringen hevdes at selskapet er insolvent, i henhold til konkursloven § 60.

«Norion hevder at selskapets gjeldsnivå for tiden er uholdbart, og at selskapet ikke er bærekraftig, og at det er usannsynlig at selskapet vil være i stand til å oppfylle sine gjeldsforpliktelser etter hvert som de forfaller. Som følge av denne situasjonen har selskapet innledet en dialog med Norion for å komme frem til en minnelig løsning til fordel for alle interessenter», heter det i børsmeldingen.

Recreates administrerende direktør, gründer og hovedeier Emil Eriksrød skriver i en SMS til lokalavisen Varden at selskapet vil jobbe hardt for å finne en løsning.

– De neste dagene vil vi ha tett dialog med de involverte parter og fokusere på å finne en løsning på situasjonen, utover det har jeg ingen kommentar, skriver han i SMS-en.

Det er ikke offentlig kjent hvor stor gjelden til Norion Bank er.

Utsettelser og stoppet handel

I en separat børsmelding opplyses det at selskapets fremleggelse av årsregnskap for 2023 blir offentliggjort 31. mai. Tidligere har det vært opplyst at denne skulle komme denne uken, fredag 22. mars.

Generalforsamlingen er utsatt fra 11. april til 14. juni.

Oslo Børs putter Recreate-aksjen i det som kalles «Recovery Box». Det gjøres når usikkerheten rundt prising av en aksje er ekstra usikker. Før handelen ble stoppet, var kursen 0,815 kroner.

Direktørflukt

– Vi er børsnotert selskap, så det er ikke alt jeg kan si, sa Eriksrød til EiendomsWatch i februar, i kjølvannet av nyheten om at finansdirektøren og utviklingsdirektøren slutter i selskapet.

– Det er krevende dager og tungt å stå i dette over tid. Markedet er tøft for tiden, hvor planlagte prosjekter er utsatt og transaksjoner er satt på hold. Vi går nå inn i det 7. kvartalet med økende renter og høy inflasjon, sa han.

Eriksrød har tatt over oppgavene til direktørene som nå slutter og har bare én annen direktør i selskapet; Elin Tufte Johansen, som er HR- og bærekraftdirektør.

Trøbbel for Eriksrød-selskap

Eriksrøds selskaper eier over halvparten av aksjene i Recreate. Rising Group er største eier med 46 prosent av aksjene. Dette selskapet har ikke klart å levere regnskapet for 2022 innen fristen, som var 31. juli i fjor., meldte Finansavisen i forrige uke.

Ifølge Varden har Skatteetaten tatt pant på snaue 500.000 kroner i datterselskapet Rising Investment (tidligere R8 Consulting).

Konsekvensen av å ikke levere årsregnskap i tide kan være tvangsoppløsning. Dette varselet kom fredag i forrige uke.

Gjeldstynget

Eiendomsselskapet har ikke offentliggjort noen finansielle rapporter siden 27. september 2023, da halvårsrapporten ble sluppet, men Recreate har tidligere opplyst at deres årsrapport for 2023 skal offentliggjøres i mars. Nå må vi vente enda lenger på tallene.

Selskapet meldte i september om et halvårsresultat på minus 189 millioner kroner i løpet av de seks første månedene av fjoråret.

Markedsverdien på eiendomsporteføljen ble oppgitt å være på 1650 millioner kroner, mens netto nominell rentebærende gjeld var på 1486 millioner kroner. Gjeldsgraden var på 90,1 prosent.

Evolve gikk konkurs

Det gjeldstyngede eiendomsselskapet har vært gjennom en tung periode. I romjulen gikk selskapets coworking-selskap og pengesluk Evolve konkurs.

For å redusere gjeld ble flere eiendommer solgt i løpet av 2023, deriblant Inkognitogaten 33 og Fornebuveien 1-3, som ble solgt for 613 millioner kroner, samt signalbygget Powerhouse i Skien.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev