Norion Bank vil slå Recreate konkurs – aksjen faller kraftig

Kriserammede Recreate har mottatt konkursbegjæring fra Norion Bank. Nyheten kommer timer etter at eiendomsselskapet meldte at Aider skal forvalte eiendommene for Recreate. (Oppdatert 11:55)
HAR KNIVEN PÅ STRUPEN: Recreates Emil Eriksrød har mottatt konkursbegjæring. | Foto: Fabian Skalleberg Nilsen / EiendomsWatch
HAR KNIVEN PÅ STRUPEN: Recreates Emil Eriksrød har mottatt konkursbegjæring. | Foto: Fabian Skalleberg Nilsen / EiendomsWatch

Recreate meldte like over midnatt, i form av en børsmelding, at selskapet onsdag kveld hadde mottatt en konkursbegjæring fra svenskregistrerte Norion Bank etter at banken har besluttet å håndheve sin sikkerhet i henhold til aksjonærlånene som er innvilget av selskapets majoritetsaksjonær, Rising Group. 

Som et resultat av dette har Norion nå blitt kreditor i selskapet.

«Norion har også informert enkelte nøkkelpersoner i selskapet om at de har begjært selskapet konkurs. Selskapet har imidlertid ennå ikke mottatt en kopi av konkursbegjæringen, og vil gi ytterligere informasjon når selskapet har mottatt og gjennomgått detaljene i begjæringen. Selskapet vil i mellomtiden fortsette arbeidet med å finne en fortsette arbeidet med å komme frem til en minnelig løsning med alle interessenter», heter det i børsmeldingen.

EiendomsWatch har foreløpig ikke lykkes i å få en kommentar fra Recreate-sjef Emil Eriksrød. Han skriver imidlertid til lokalavisen Varden at kommunikasjon vil skje i form av børsmeldinger. Vi har heller ikke lykkes å få Norion Bank i tale.

Aksjen ned 94 prosent på ett år

Recreate-aksjen er ved 11:30-tiden sist omsatt for 0,80 kroner, ned 20 prosent, men volumet er tynt. Det er bare omsatt aksjer for rundt 61.000 kroner. Selskapet prises dermed til 17 millioner kroner. 

Det siste året har Recreate-aksjen falt 94 prosent, mens utviklingen så langt i år er minus 57 prosent.

Samarbeider med Aider – gamle sjefer gjør comeback

Varden meldte for øvrig onsdag kveld at Recreate har inngått et samarbeid med Aider, som fra før leverer regnskapstjenester til selskapet, om forvaltning av Recreates eiendommer.

– Dette er en løsning som skaper fleksibilitet for oss og kontinuitet i leveransene, sa Eriksrød ifølge Varden i en pressemelding, som EiendomsWatch ikke har mottatt eller funnet noe sted.

For øvrig gjør tidligere finansdirektør Carl Henrik Bertelsen og ex-viseadministrerende direktør Tommy Thovsland comeback i forvalterroller i regi av Aider. Ifølge Varden er Thovsland engasjert for å bidra til oppbyggingen av en avdeling rundt ekstern eiendomsforvaltning med tilhørende rådgiving.

Direktørflukt

– Vi er børsnotert selskap, så det er ikke alt jeg kan si, sa Eriksrød til EiendomsWatch i februar, i kjølvannet av nyheten om at finansdirektøren og utviklingsdirektøren slutter i selskapet.

– Det er krevende dager og tungt å stå i dette over tid. Markedet er tøft for tiden, hvor planlagte prosjekter er utsatt og transaksjoner er satt på hold. Vi går nå inn i det 7. kvartalet med økende renter og høy inflasjon, sa han.

Eriksrød har tatt over oppgavene til direktørene som nå slutter og har bare én annen direktør i selskapet; Elin Tufte Johansen, som er HR- og bærekraftdirektør.

Trøbbel for Eriksrød-selskap

Eriksrøds selskaper eier over halvparten av aksjene i Recreate. Rising Group er største eier med 46 prosent av aksjene. Dette selskapet har ikke klart å levere regnskapet for 2022 innen fristen, som var 31. juli i fjor., meldte Finansavisen tidligere i uken.

Ifølge Varden har Skatteetaten tatt pant på snaue 500.000 kroner i datterselskapet Rising Investment (tidligere R8 Consulting).

Konsekvensen av å ikke levere årsregnskap i tide kan være tvangsoppløsning. Normalt sendes slike varsler ut i løpet av mars, hvor firmaet får fire uker på seg til å ordne opp.

Gjeldstynget

Eiendomsselskapet har ikke offentliggjort noen finansielle rapporter siden 27. september 2023, da halvårsrapporten ble sluppet, men Recreate har tidligere opplyst at deres årsrapport for 2023 skal offentliggjøres torsdag 22. mars.

Selskapet meldte i september om et halvårsresultat på minus 189 millioner kroner i løpet av de seks første månedene av fjoråret.

Markedsverdien på eiendomsporteføljen ble oppgitt å være på 1650 millioner kroner, mens netto nominell rentebærende gjeld var på 1486 millioner kroner. Gjeldsgraden var på 90,1 prosent.

Evolve gikk konkurs

Det gjeldstyngede eiendomsselskapet har vært gjennom en tung periode. I romjulen gikk selskapets coworking-selskap og pengesluk Evolve konkurs.

For å redusere gjeld ble flere eiendommer solgt i løpet av 2023, deriblant Inkognitogaten 33 og Fornebuveien 1-3, som ble solgt for 613 millioner kroner, samt signalbygget Powerhouse i Skien.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Les også

UTVIDER I OSLO: Anker Studentbolig får flere utleieobjekter i sentrum av hovedstaden. | Foto: Anker Studentbolig

Kontorer blir studenthybler i Oslo